NTFs representantskapsmøte 2011, i Oslo 25.-26. november:

Store saker - ingen utsettelser

Representantskapet skulle ta stilling til opplegg for obligatorisk etterutdanning, nye etiske regler og salg av hus. Alt gikk stort sett slik NTFs hovedstyre hadde foreslått, og denne gangen ble ingen saker utsatt.

Hovedstyret, NTFs sekretariat og NTFs råd for tannlegeetikk diskuterer nye formuleringer etter debatten om nytt etisk regelverk.

Den første store saken som ble debattert var forslaget om opplegg for obligatorisk etterutdanning for NTFs medlemmer. Forslaget fra prosjektgruppen ble presentert av hovedstyremedlem Bernt Vidar Vagle, som også opplyste at hele rapporten kan leses på NTFs nettsted.

Prosjektgruppen har anbefalt at det skal kreves 150 etterutdanningstimer over fem år, hvorav 50 timer egenaktivitet. Både omfanget, og fordelingen mellom kursaktivitet og egenaktivitet ble debattert.

Aslak Kringlegarden fra Vestfold var på talerstolen flere ganger. Han sa blant annet at de i hans lokalforening etter hvert hadde tvilt seg frem til å være enige i at det innføres obligatorisk etterutdanning, men da med et noe mindre omfang enn det prosjektgruppen og NTFs hovedstyre hadde foreslått. Han tok til orde for en ordning med 20 timer i året, eller kanskje 25 - dersom lesing av Tidende kunne inkluderes i etterutdanningsaktivitetene. Dette forslaget fikk personlig støtte av Anne Marte Frestad Andersen fra Østfold, som ellers berømmet NTFs ambisjoner, som er kommet i forkant av og ikke som resultat av myndighetskrav.

Nils Rune Tønnessen fra Hedmark støttet forslaget til prosjektgruppen, og minnet om at det var i tråd med det NTF lenge har anbefalt.

Aslak Kringlegarden fra Vestfold ville redusere omfanget av obligatorisk etterutdanning.

Truls Breyholtz fra Bergen stilte seg også helhjertet bak prinsippet om obligatorisk etterutdanning, men tok til orde for en justering av fordelingen av timene. Han foreslo 120 obligatoriske timer og 30 til egen aktivitet, mot arbeidsgruppen og hovedstyrets foreslåtte 100 - 50-fordeling.

Det var også flere som var inne på temaet sanksjonsmuligheter. Ralf Husebø fra Rogaland sa blant annet at hvis MNTF skal signalisere kvalitet må det stilles krav, og det må skje noe dersom kravene ikke oppfylles. Linda Mortensen Hove fra Finnmark og NTFs hovedstyre støttet dette synspunktet.

Niklas Angelus fra Nord-Trøndelag sa seg glad for at utenlandskurs var foreslått å telle med i systemet. Deretter etterlyste han et system for oppmøtekontroll ved kursaktiviteter i regi av NTF, mens Nini Haug fra Troms etterlyste god geografisk spredning av kurstilbudene i NTF-regi. Kristina Heskje fra Rogaland støttet forslaget fullt ut, og sa seg glad for at tillitsvalgtarbeid gir uttelling. Asgeir Bårdsen fra Bergen foreslo å føye til at det skal gis uttelling for universitetsarbeid.

Flere av debattantene tok også til orde for at NTFs medlemmer skulle få kreditt for kurs gjennomført før 2012, slik at en kunne gå inn i den nye ordningen med noen timer på kontoen.

Det ble stemt over flere forslag. Prosjektgruppens forslag fikk flertall til slutt, med tillegg om at kurstimer opparbeidet fra og med 2010 kan telles med og at universitetsarbeid skal kunne krediteres med et antall timer.

Asgeir Bårdsen fra Bergen foreslo blant annet at universitetsansatte skal få timeuttelling i obligatorisk etterutdanning.

Nytt etisk regelverk vedtatt

Camilla Hansen Steinum fra NTFs hovedstyre innledet om forslaget fra arbeidsgruppen som har jobbet med revisjon av NTFs etiske regler.

Regelverket er delt inn i generelle regler, tannlegenes forhold til kolleger og medarbeidere og tannlegenes forhold utad samt en del om håndtering av reglene. Det nye regelverket som ble foreslått legger mer vekt på pasienten og mindre vekt på kollegiale forhold enn det gamle. Arbeidsgruppen hadde ventet at det kunne oppstå debatt rundt dette. Debatten som kom handlet imidlertid mest om vaktordning, og om hvorvidt tannlegene skulle pålegges å inngå i vaktording eller ikke. En bestemmelse om dette fantes i det gamle regelverket, men var ikke foreslått i det nye. De som debatterte for fortsatt pålagt vaktordning kunne vise til godt fungerende ordninger i sine fylker, mens de som debatterte mot hadde motsatt erfaring. Et forslag om å videreføre en slik regel fikk ikke flertall. Arbeidsgruppen og hovedstyrets forslag ble vedtatt, med bare små justeringer. Det nye regelverket trådte i kraft 1. januar i år, og kan leses på NTFs nettsted.

Protokollen må bli riktig. Protokollfører John Frammer diskuterer med varaordfører Trond Grindheim og representantskapets ordfører Ivar Hoff.

Frederik Stangs gate selges

Den tredje store saken på NTFs representantskapsmøte dreide seg om eventuelt salg av aksjene i Frederik Stangs gate 20 AS, det vil si salg av Tannlegeforeningens hus på Gimle i Oslo. Huset har vært Tannlegeforeningens tilholdssted siden våren 1993, da foreningen hadde solgt og flyttet fra Kronprinsens gate. Forslaget hovedstyret fremmet overfor representantskapet var at generalsekretæren i NTF skulle gis fullmakt til å avhende foreningens aksjer i Frederik Stangs gate 20 AS.

Representanten Bente Dahl Storm fra Oslo gikk først på talerstolen og fremmet et forslag om at saken utsettes, med begrunnelse i manglende dokumentasjon av plassbehov for NTFs sekretariat og utredning av utnyttelsesmuligheter i huset i Frederik Stangs gate. Forslaget falt mot 22 stemmer.

Dermed var debatten i gang.

Flere representanter etterspurte mer informasjon om hvor mange ansatte en ser for seg i tiden fremover, til å løse hvilke oppgaver, og hvor mye plass trenger en til dette?

Det stemmes.

Det ble også stilt spørsmål ved planene om å leie nye lokaler i Oslo sentrum. Spørsmålene dreide seg om hvorvidt det ikke ville lønne seg å kjøpe fremfor å leie, og om det var nødvendig å leie, eller eventuelt eie, lokaler i det aller dyreste området av byen.

Noen ville ha ekstraordinær generalforsamling i forbindelse med avgjørelse av ny adresse for NTFs sekretariat.

Gerd Knudsen fra Oslo syntes også det var lagt frem lite informasjon. Var ikke dette en god og trivelig arbeidsplass? Har en sett ordentlig på hva som er mulig å få ut av huset? Og hva med de økonomiske implikasjonene for foreningen, ved henholdsvis salg, leie eller kjøp av noe nytt - her eller der? Beslutningsgrunnlaget er for tynt, sa Knudsen og fremmet forslag om at hovedstyret skulle gis fullmakt til å avhende aksjene.

Forslaget ble stemt over, og vedtatt, med 53 mot 25 stemmer.

I ettertid var representanten Knudsen irritert på seg selv, fordi forslaget var blitt formulert annerledes enn hun ville. Hennes intensjon var å fremme forslag om at dersom det skulle bli hussalg, skulle det være hovedstyret og ikke generalsekretæren som skulle gis fullmakt til å avhende aksjene - med vekt på dersom det skulle bli salg. Men i praksis hadde disse formuleringsnyansene neppe noen betydning. Representantskapets flertall var åpenbart innstilt på å beslutte at huset skulle kunne selges. Innleggene fra talerstolen ga imidlertid inntrykk av at representantene mente og trodde at det ville komme en prosess etter dette, som etter hvert ville gi svaret på om det ble hussalg eller ikke.

Flere av representantene ga etter avstemningen uttrykk for at de trodde det ville gå lang tid før huset eventuelt ble solgt, og at hovedstyret ville utrede og tenke seg om både nøye og flere ganger, før de besluttet. Og de mente det ville gå lang tid før en kunne lande på en ny adresse for NTFs sekretariat, hvis det nå skulle bli slik at huset blir solgt. Det de tydeligvis ikke var klar over var at hovedstyret allerede hadde bestemt seg. Huset hadde i realiteten vært til salgs lenge, med forbehold om representantskapets godkjenning. Dagen før representantskapsmøtet ga hovedstyret også sin tilslutning til at NTFs generalsekretær i samråd med presidentskapet kunne tegne leiekontrakt med én av to nevnte gårdeiere i Oslo sentrum.

Ralf Husebø fra Rogaland foreslo å utrede nærmere før spesialistene fikk stemmerett.

Spesialistene fikk stemmerett

Hovedstyret hadde fremmet forslag om at spesialistforeningene skulle representeres samlet av en leder og så ytterligere av en representant for hver påbegynt 100 medlemmer i spesialistforeningene.

Kjeveortoped Tone S. Klepsland ville ha stemmerett nå.

Flere spesialister gikk på talerstolen og mante til gjennomslag for en lenge etterlengtet stemmerett. Ralf Husebø fra Rogaland ønsket en nærmere utredning, for å sikre et demokratisk riktig vedtak, med tanke på uheldige følger som eksempelvis muligheten for representasjon og stemmerett i flere generalforsamlinger. Spesialisten Morten Klepp støttet dette forslaget.

Anne Rønneberg og Gerd Knudsen fra Oslo var glade for vedtaket om stemmerett for spesialistene.

Det falt imidlertid ikke i god jord hos de andre spesialistene vi hørte, som mente at å vente i 30 år på å få stemmerett fikk være nok. De ville ikke sitte på bakerste benk en eneste gang til; med talerett og ikke stemmerett.

Igjen var det Gerd Knudsen fra Oslo som fremmet et forslag som gikk igjennom: Forslaget var at hver spesialistforening, uansett størrelse, representeres med én representant. Med alle rettigheter. Forslaget ble vedtatt mot seks stemmer.

Camilla Hansen Steinum overtar som president etter Gunnar Lyngstad.

Andre saker

Organisasjonssakene for øvrig, inkludert strategisk plan og arbeidsprogram for NTF ble debattert uten de store bølgene, og vedtatt omtrent slik hovedstyret la dem frem. Sakene ble presentert i Representantskapsheftet 2011, som gikk som vedlegg til Tidende nr. 12, 2011. Protokollen fra representantskapsmøtet er også offentliggjort på NTFs nettsted. Og for den som lurer på hvor NTFs landsmøte skal være i 2016, så blir det i Stavanger.

NTFs hovedstyre 2012-2014: Fra venstre: Anne Beate Sønju Clasen, Bernt Vidar Vagle, Camilla Hansen Steinum, Grethe Wergeland, Jørn André Jørgensen, Torbjørn Fauske, Arnt Einar Andersen og Jan Theien . Gunnar Amundsen var ikke til stede.

Tekst:
Ellen BeateDyvi 
Foto:
KristinAksnes 

Valg

Følgene valg ble gjennomført, og gjelder for en periode på to år fra og med 1. januar 2012.

NTFs hovedstyre

President

Camilla Steinum

Østfold Tannlegeforening

Visepresident

Jørn André Jørgensen

Telemark Tannlegeforening

Medlem / SNU *

Gunnar Amundsen

Haugaland Tannlegeforening

Medlem

Arnt Einar Andersen

Sør-Trøndelag Tannlegeforening

Medlem

Anne Beate Sønju Clasen

Oslo Tannlegeforening

Medlem

Torbjørn Fauske

Nordland Tannlegeforening

Medlem / SF **

Jan Theien

Oslo Tannlegeforening

Medlem

Bernt Vidar Vagle

Rogaland Tannlegeforening

Medlem

Grethe Wergeland

Buskerud Tannlegeforening

1. varamedlem

Truls Breyholtz

Bergen Tannlegeforening

2. varamedlem

Ralf Husebø

Rogaland Tannlegeforening

3. varamedlem

Sigrid Bruuse Lunding

Nordland Tannlegeforening

Varamedlem / SF **

Farshad Alamdari

Hedmark Tannlegeforening

Varamedlem / SNU *

Atle Hagli

Rogaland Tannlegeforening

Ordførerkollegium

Ordfører

Trond Grindheim

Bergen Tannlegeforening

Varaordfører

Ranveig Roberg

Vestfold Tannlegeforening

NTFs fagnemnd

Leder

Inger Johanne Nyland

Rogaland Tannlegeforening

Nestleder

Berit Øra

Sør-Trøndelag Tannlegeforening

Medlem

Elisabet Jonsson

Nordland Tannlegeforening

Medlem

Sverre Aukland

Aust-Agder Tannlegeforening

Varamedlem

Christian M. Tønnessen

Rogaland Tannlegeforening

Varamedlem

Lars Ulvestad

Oppland Tannlegeforening

Tidendes redaksjonskomité

Medlem

Jon E. Dahl

Oslo Tannlegeforening

Medlem

Anders Godberg

Østfold Tannlegeforening

Medlem

Malin Jonsson

Bergen Tannlegeforening

Varamedlem

Asgeir Bårdsen

Bergen Tannlegeforening

Varamedlem

Anne Rønneberg

Oslo Tannlegeforening

NTFs kontrollkomité

Medlem (*)

Thomas Sefranek

Nordland Tannlegeforening

Medlem (**)

Hanne M. Gaarder Almgren

Oslo Tannlegeforening

Medlem (***)

Odd Tveiterås Nesse

Bergen Tannlegeforening

Personlig varamedlem (*)

Børre Skogstrand

Nordland Tannlegeforening

Personlig varamedlem (**)

Inger-Lise S. Mathiesen

Oslo Tannlegeforening

Personlig varamedlem (***)

Niklas Angelus

Nord-Trøndelag Tannlegeforening

NTFs råd for tannlegeetikk

Leder

Maria Alvenes

Hedmark Tannlegeforening

Nestleder

Olav Kvitnes

Nordland Tannlegeforening

Medlem

Morten Klepp

Rogaland Tannlegeforening

Medlem

Sisle Varegg Eide

Hedmark Tannlegeforening

Medlem

Lise Kiil

Oslo Tannlegeforening

Varamedlem

Ellen Holmemo

Bergen Tannlegeforening

Varamedlem

Hauk Øyri

Rogaland Tannlegeforening

Varamedlem

Kirsten Halonen

Østfold Tannlegeforening

NTFs ankenemnd for klagesaker

Medlem

Helle Nyhuus

Oslo Tannlegeforening

Medlem

Stig Heistein

Oslo Tannlegeforening

Medlem

Harald Nesse

Bergen Tannlegeforening

Varamedlem

Anne C. Frestad Andersen

Østfold Tannlegeforening

Sykehjelpsordningen for tannleger

Leder

Aleidis Løken

Oslo Tannlegeforening

Medlem

Svein Øksenholt

Sør-Trøndelag Tannlegeforening

Medlem

Jon Tryggestad

Nordland Tannlegeforening

Varamedlem

Karin Holmgard

Haugaland Tannlegeforening

Varamedlem

Benedikte Jørgensen

Oslo Tannlegeforening

Varamedlem

Elsa Sundsvold

Troms Tannlegeforening

Tannlegeundervisningens fond

Medlem

Kristin S. Klock

Bergen Tannlegeforening

Vararamedlem

Ellen Berggren

Bergen Tannlegeforening

Norske tannlegers fond til tannlegevitenskapens fremme *

Medlem (fagkomité)

Dag Ørstavik

Oslo Tannlegeforening