Ny æresdoktor i Oslo

Professor Jacob Martien (Bob) ten Cate vil i forbindelse UiO sitt 200-års jubileum tildeles graden æresdoktor (doctor honoris causa).

I anledning tildelingen vil Bob ten Cate holde en forelesning med tittelen: The dental plaque biofilm, a new target for prevention of oral diseases.

Forelesningen finner sted i Store Auditorium, Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo, Geitmyrsveien 69, den 2. september fra klokken 12.15 til cirka kl. 13.00, og er åpen for alle interesserte.

Ten Cate er professor i eksperimentell forebyggende tannpleie ved Academic Centre for Dentistry Amsterdam (ACTA), Nederland og prorektor ved Universitetet i Amsterdam. Videre er han også Academy Professor ved Royal Netherlands Academy for Arts and Sciences som den eneste professor i odontologi. Selv om han ikke har odontologisk bakgrunn, har han vært aktiv innen internasjonal odontologisk forskning, med forskningsopphold i blant annet Danmark, Tsjekkia, Sverige, Kenya, Japan, England, Brasil og Kina.

Forskningsfokuset hans har vært i kariologi med spesielt fokus på fluoriders virkningsmekanismer og på studier av biofilm. Nylig har han også vært involvert i samfunnsodontologiske problemstillinger gjennom World Health Organisation og Fédération dentaire internationale. Noe av ten Cates forskning på fluorider og biofilm har vært i samarbeid med forskergrupper ved UiO, noe som har bidratt til å gjøre UiO blant de fremste i Europa innen fluorid- og biofilmforskning. Bob ten Cate har fremdeles en aktiv forbindelse til UiO, og var som sikkert mange husker foredragsholder ved Tannlegeforeningens landsmøte i oktober 2010.