Apropos aldersgrense

Rolf Elling Berg tok i Tidende nr. 6, 2011 opp spørsmål i forbindelse med utgått autorisasjon og spesialistgodkjennelse ved fylte 75 år. Videre nevnte han: «--- var imidlertid opplysningen for meg så pass overraskende at jeg trengte noe tid for å fordøye den.» Det forbauser meg, at Berg sannsynlig med flere tannleger ikke kjenner denne, etter min mening særdeles diskriminerende og lite hensiktsmessige aldersgrense.

Generalsekretæren i NTF opplyste i samme utgave av Tidende i sitt svar til Berg, at Statens autorisasjonskontor for helsepersonell gir » tidsavgrenset lisens til utøvelse av yrket, etter søknad fra den enkelte.» Generalsekretæren nevnte intet om kostnadene til en slik lisens og varighet, eller er den gratis i motsetning til legenes? Heller ikke fikk vi vite hva som skjer med tillatelsen til reseptforskriving og om et minimums antall pasienter må behandles? 75-årsgrensen for leger ble innført i 1980. Ble 75 års grensen for tannleger i virkeligheten først innført i 2001, som nevnt av Generalsekretæren og ikke samtidig med legenes i 1980?

Hensynet til pasientenes sikkerhet var et av argumentene for innføringen av aldersgrensen, som Norge nesten er alene om å inneha. I sitt svar i NTF tidende nr. 4, 2011 på mine spørsmål om » aldersgrense til besvær,» opplyste Aleidis Løken blant annet: «At risikoen for å utøve uforsvarlig virksomhet øker med alderen er det likevel ikke belegg for å hevde ut i fra den informasjon som er tilgjengelig.» Denne lovparagraf har lenge slumret uten særlig reaksjon fra impliserte parter. Jeg håper Tannlegeforeningen i likhet med Legeforeningen ser på mulighetene til å få bort en diskriminerende lov, som har bestått altfor lenge.