Syklet Norge på langs

Sist sommer brukte tannlegestudentene Ruth Emmerhoff og Charlotte Waaler en måned av ferien på sykkelsetet. Reiseruta ble lagt opp etter hvor i landet de hadde studiekamerater.

Odontologistudentene Ruth Emmerhoff og Charlotte Waaler møttes ved Universitetet i Bergen høsten 2008.

Det var en fin måte å besøke dem på, og se hvor de kommer fra, sier jentene fra henholdsvis Haugesund og Oslo. Ellers var planen å ta inn på campingplasser. Det ble det ikke noe av, i stedet banket sykkelduoen på dørene hos fremmede for å høre om de kunne få låne et gulv å sove på natten over.

- Vi har opplevd en enorm gjestfrihet. De laget både frokost og nistepakke til oss, sier Ruth. Charlotte forteller om ei dame som hadde ligget våken om natta og grublet på hva godt hun kunne sende med jentene neste dag. Det ble både hjemmelaget bringebærsyltetøy og lammerull med i sykkelveskene.

Studentene har ikke lagt ut mye penger på selve turen, som gikk fra Nordkapp til Lindesnes.

- Tror vi hadde brukt mer om vi hadde vært hjemme, sier Charlotte. Ruth nikker samtykkende og pakker ned seks hjemmebakte rundtstykker i sykkelveska. Et stopp hjemme i Haugesund med mat og varm dusj var lagt inn i den 240 mil lange ruta med dagsetapper på ni til ti mil.

Ikke en eneste punktering

- Vi har vært heldige og har ikke hatt en enste punktering eller nestenulykke, sier Ruth, som har lagt ut i underkant av 10 000 kroner på tohjulingen.

- Du trenger ikke kjøpe sykkel til 40 000, men du må ha en god sykkel med skivebremser, så slipper du å justere underveis, forklarer hun. Computer som måler hvor langt du sykler mener de også er kjekt å ha.

Charlotte drar på seg sykkelbuksa med seler og klaff til lufting i ryggen. Hun pakker ned bokser med salve. Gnagsår har heller ikke vært noe problem skal vi tro jentene. Når vi spør om hva det tøffeste med turen var, kommer de ikke på noe. Det eneste de ikke var helt forberedt på var regn og motvind på nesten hele turen. Ruth hadde regnet med at nordavinden hadde spilt litt mer på lag, gitt dem dytt bak.

- Når det var dårlig vær tenkte vi på all varmen fra dem vi hadde møtt og den flotte naturen, sier Charlotte. Hun forteller at de valgte å sykle langs kysten. Det var på den strekningen de hadde flest studiekamerater.

Motiverte hverandre

Selv om begge var i god form før de startet på den lange sykkelturen kunne det til tider være tungt.

- Vi var flinke til å motivere hverandre og ta hensyn til den andre, sier de spreke jentene, som begge har spilt fotball i mange år. Charlotte er fortsatt aktiv på Øvrevoll Hosle, og har i vår syklet både til og fra trening. Ruth har lagt ut på noen mils sykkelturer, som forberedelse. Duoen mener at alle uansett alder og form kan klare en slik tur, så lenge de tar det i sitt tempo.

- Vi fant vår rytme som fungerte for oss.

En måned hadde tannlegestudentene planlagt at turen skulle ta. Det holdt med god margin. Da tok de seg også tid til å stoppe opp og se seg litt rundt. Jentene synes innkvarteringen var en fin måte å bli kjent med stedene på. Og ikke minst menneskene.

- Vi møtte så mange kjekke folk, sier de. Flere har både ringt og sendt dem meldinger på mobiltelefonen for å høre hvordan det gikk med dem videre på turen.

Sykkelduoen har også fått invitasjoner til å komme tilbake.

- Kanskje til neste år, sier Charlotte, som røper at da blir det med bil - og innlagt noen fjellturer.

Tekst og foto:
Lise-M. VikseKallåk