PÅ NETT

Ny panteordning for mobiler

Gjenbruk av mobiler er vanlig i andre land. Nå er det mulig også i Norge, skriver Newswire. Selskapet Green Mobile er det første her i landet som satser på gjenbruk av telefoner. Green Mobile kjøper brukte mobiltelefoner fra privatpersoner og bedrifter og sørger for at de får nye eiere.

- Dette er et viktig miljøtiltak. Det er et enormt overskudd av brukte mobiltelefoner i Norge. Mange har savnet et retursystem for gjenbruk når de bytter ut mobilen, sier adm. direktør Synnøve Bjørke i Elektronikkbransjen.

-Det bør bli like naturlig å gjenbruke mobiler som å pante tomflasker, sier hun.

Green Mobile har inngått avtaler med selskaper som Norgesgruppen og Nokas om å overta og klargjøre brukte mobiler for gjenbruk. Også Sandefjord kommune skal bytte ut sine gamle mobiler på denne miljøvennlige måten.

- Mange bedrifter skifter ut mobilene en gang i året uten å ha noen plan for gjenbruk. Ofte blir gamle mobiler liggende ubrukt hjemme hos de ansatte, sier daglig leder Jan Otto Bjørkum i Green Mobile.

- Moderne telefoner har en levetid på 5 - 7 år og kan gjøre nytte for seg lenge etter at de er skiftet ut i Norge. Din gamle smarttelefon kan få nytt liv i Sør-Amerika, Afrika eller Asia.

- I mange afrikanske og asiatiske land er det et stort marked for brukte smarttelefoner. Der kan nye smarttelefoner koste fire-fem månedslønner, og derfor er mange på jakt etter gode, brukte telefoner.

Finn verdien på din brukte mobil

På nettsiden www.greenmobile.no kan du enkelt finne ut hvor mye den brukte mobilen din er verdt.

Du taster inn merke og type og får opp en verdi. Telefonene må ikke være eldre enn tre år hvis de skal til gjenbruk. Minstekravet er at telefonen er i brukbar stand. De oppgitte verdiene gjelder for mobiler med vanlig bruksslitasje. Telefoner med ødelagt skjerm eller et batteri som ikke fungerer kan også gjenbrukes, men verdien blir lavere for telefoner med slike skader.

Men Green Mobile tar også imot eldre mobiltelefoner. De går til resirkulering i norske mottak der plast og metaller blir gjenvunnet.

Kilde: www.Newswire.no