Røykfritt miljø viktig

Ill: Yay Micro.

Passiv røykning kan utløse nikotinsug og gjør det vanskeligere for røykere å slutte. Det viser en studie der forskerne målte aktiviteten i hjernen hos personer som ble eksponert for passiv røykning. Tobakksrøyken gir en startdose nikotin som øker nikotinbegjæret hos røykere.

«Denne mekanismen kan forklare hvorfor voksne røykere som er mye eksponert for passiv røyking har vanskeligere for å slutte enn andre røykere», skriver forskerne i artikkelen i the Archives of General Psychiatry.

Tjuefire unge voksne deltok i undersøkelsen. 11 var røykere och 13 ikke-røykere. Deltakerne fikk sitte i passasjersetet i en bil i én time. De ble utsatt for henholdsvis middels mengder tobakksrøyk og ingen tobakksrøyk. Forsøkspersonenes hjerner ble studert ved hjelp av Positron Emission Tomography, PET. Dessuten ble nikotinkonsentrasjonen i blodbanen målt.

Resultatet viste at eksponeringen for en middels mengde tobakksrøyk forhøyde nikotin-konsentrasjonen og aktiverte nikotinreseptorene i hjernen. Røykerne rapporterte en økning i nikotinsuget på 23 prosent i gjennomsnitt.