Sammen mot resistens

Ill: Yay Micro.

Norden bør handle raskt, og sammen, mot den økende globale antibiotikaresistensen, heter det i en pressemelding fra Nordisk råd.

Den økende globale antibiotikaresistensen er et av de akutte problemene som diskuteres under begrepet One Health, et konsept som handler om at sykdommer hos mennesker og dyr er nært sammenkoblet, og derfor bør håndteres koordinert. I Nordisk råd har man engasjert seg i dette.

Nordisk råds president, Henrik Dam Kristensen, åpnet en konferanse i København den 17. mai i år med å si at det på flere områder er blitt et tydeligere behov for at leger og veterinærer arbeider sammen for å styrke bekjempelsen av sykdommer:

- Begrepet One Health er sprunget ut av en stigende erkjennelse av at sykdom og helse hos mennesker og dyr er flettet sammen i et skjebnefellesskap. I Norden har vi alltid hatt gode tradisjoner innenfor både matvaresikkerhet, beredskap overfor smittsomme sykdommer og restriktiv bruk av antibiotika. De nordiske erfaringene på området bør samordnes, slik at vi i større grad kan lære av hverandre. En samordning og merkevarebygging av Nordens erfaringer og kunnskap kan derfor bidra til å øke Nordens konkurranseevne og sette fokus på dette viktige spørsmålet på globalt nivå, sa Kristensen.

Nordisk råd behandler et medlemsforslag som går ut på at det utarbeides en nordisk handlingsplan for One Health i Norden, inneholdende blant annet politiske anbefalinger, samordning av kunnskap og erfaringer samt en plan for hvordan Norden kan bidra til å sette spørsmålet og nordiske løsningsmodeller på den globale dagsorden. Medlemsforslaget er under utredning og vil bli behandlet på Nordisk råds sesjon i København 1.-3. november i år.