Tidende - i særstilling

En gang i året møter vi som jobber i Tidende våre nordiske kolleger fra Danmark, Finland og Sverige. Det er disse fire landene som utgir profesjonelle tannlegetidsskrifter i Norden, med blant annet forskningsbaserte vitenskapelige artikler, aktualitetsstoff og debatt.

Møtet finner som regel sted i mai og formålet er å utveksle erfaringer fra tidsskriftvirksomheten i sin alminnelighet og helhet, og planlegge temaheftene som vi utgir i fellesskap hvert år, ved årets begynnelse.

Vi kjenner hverandre godt etter hvert, samtidig som det av og til dukker opp et nytt ansikt eller to. Det er ikke hyppige utskiftinger blant de redaksjonelle medarbeiderne i noen av de fire redaksjonene som inngår i samarbeidet. Ansatte i tannlegeblader i Norden er stabil arbeidskraft. Det ser jeg som et tegn på trivsel. Slik er det i hvert fall for meg.

Det varierer imidlertid ganske mye fra land til land, hvor mange vi er til å gjøre jobben. I Norge er vi 3,4 årsverk, både i Sverige og i Finland er de 7, mens danskene er 5.

Alle har like hyppige utgivelser; per i dag 15 i året. I Tidende har vi planer om å redusere dette noe fra og med neste år. Det er blant annet med støtte i vår siste leserundersøkelse der dere som er våre lesere har sagt at en gang i måneden er nok. Det hører vi på.

Danskene har tilsvarende planer, og svenskene synes også at en reduksjon til 11 utgaver i året er det eneste fornuftige i de fleste henseender. Finnene har allerede fattet en beslutning om å redusere antall utgivelser fra neste år.

Samtlige redaksjoner er hver for seg kommet til et punkt der de tenker at en reduksjon i antall utgivelser er fornuftig, selv om det varierer hvor langt vi er kommet i prosessen.

Her i Norge vil NTFs hovedstyre ta stilling til saken i begynnelsen av juni. Spørsmålet er langt på vei et økonomisk anliggende, og dermed må utgiver på banen når beslutningen skal fattes. Dette er altså et av de få spørsmålene utgiver beskjeftiger seg med, når det gjelder Tidende.

For å drive litt samfunnsfagundervisning kan vi si at hovedstyret i NTF er regjeringen i tannlegenorge, mens representantskapet - som nå møtes hvert annet år - er stortinget, der alle de folkevalgte møter. Og som i alle velfungerende demokratier har landet en fri presse: Tidende.

I så måte er Tidende i en særstilling i Norden. Det er ingen av de andre som kan vise til samme grad av redaksjonell frihet og uavhengighet i forhold til utgiver. I navnet kanskje. Men ikke i gavnet. Det vises blant annet ved hvilke temaer redaktørene tar opp på leserplass, og det vises ved hvordan tidsskriftene fungerer som debattorgan.

I Tidende har vi en frisk og fri meningsytring, både på papir og på nett. I Danmark prøver Tandlægebladet iherdig å få i gang en nettdebatt blant sine lesere, den danske tannlegestandens medlemmer, men responsen uteblir. I Sverige er Tandläkartidningens redaksjon spent på hva lanseringen av nytt nettsted til høsten vil medføre. Da får også deres lesere anledning til å kommentere det de leser på nettet.

Her i landet registrerer vi med tilfredshet at norske tannleger vet at Tidende er deres blad; lesernes blad, medlemmenes blad - og ikke noe NTF utgir på vegne av seg selv.

Det er vi som jobber i Tidendes redaksjon stolte av, særlig når vi møter våre kolleger i andre land. Det er sånn det skal være. Det vet de andre også, veldig godt.

Ellen BeateDyvi