Ryddig og praktisk om benbiologi og benregenerasjon ved tannimplantatkirurgi

20 years of Guided Bone Regeneration in implant dentistry

Daniel Buser, editor:

Second edition

Første utgave av Guided Bone Regeneration in Implant Dentistry kom i 1994 og vakte stor interesse blant klinikere fordi den sammenfattet den tids kunnskap om bruk av membraner, bentransplantasjon og benerstatninger i tannimplantatbehandling. Ved for liten mengde ben til å installere implantater i kjeven, kunne nytt ben skaffes med teknikken som ble kalt GBR (guided bone regeneration). Nyman og medarbeidere viste på begynnelsen av 80-tallet at nytt vev kunne skapes i periodontale defekter ved bruk av såkalte barrieremembraner. Teknikken ble etter hvert benyttet ved tannimplantater til å skaffe tilstrekkelig ben, men de første resultatene var varierende. Mye forskning, klinisk utprøving og ikke minst klinisk erfaring dokumenterer imidlertid i denne boken forutsigbare og gode resultater ved bruk av GBR.

Redaktøren og hovedforfatteren, Daniel Buser, som er professor ved tannlegehøyskolen i Bern, Sveits, har markert seg som en drivkraft innen implantatverdenen med en rekke bøker, artikler og foredrag om implantatkirurgi. Hans medforfattere er alle kjente navn innen dette feltet. Som vanlig fra dette forlaget er dette en lekker bok med en mengde fine illustrasjoner og klar, kortfattet tekst. Boken består av ni hovedkapitler, som hver avsluttes med konklusjon etterfulgt av en referanseliste. Kapitlene spenner fra basalt om benbiologi, om bensubstitutter og membraner til klinisk anvendelse av GBR.

Boken er lettlest og alle illustrasjonene gjør den nesten til et implantatkirurgisk atlas. Det kan til tider bli litt vel mange fine bilder og antallet bilder og sider kunne med fordel vært kortet ned. Bedre blir det ikke når samme illustrasjon vises flere ganger. Et av kapitlene innledes med at circa 50 prosent av alle implantatinnsettinger trenger en prosedyre for oppbygging av ben. Dette synes å være en ønsket situasjon for den som liker slik kirurgi, behovet for GBR er nok atskillig lavere. Boken lider av at produkter med oppgitt logo fremstilles som beste valg og at produsenten er nært knyttet opp mot flere av forfatterne.

Bokens styrke er at den gir gode praktiske råd fundert på klinisk utprøving og erfaring. Alle som steller med tannimplantatkirurgi vil ha god nytte av boken.

KnutTornes 

London: Quintessence Publishing Co, Inc; 2009. 261 sider, rikt illustrert. ISBN 978-0-86715-401-6