Matnyttig og høyaktuell bok om dentale materialers biokompatibilitet

Biocompatibility of Dental Biomaterials

Gottfried Schmaltz og Dorte Arenholdt-Bindslev, editors:

Dette er en lærebok for tannlegestudenter, tannleger, tannteknikere og alle andre som trenger å forstå de potensielle skadevirkningene av dentale materialer. Boken er en oppdatert oversettelse av en tysk lærebok fra 2004. Boken er inndelt i 14 hovedkapitler som igjen er oppdelt i mange underavsnitt med selvforklarende overskrifter. Boken er logisk oppbygget og begynner med generelle begreper og informasjon om hvordan biokompatibilitet for materialer, som skal benyttes i kroppen over kortere eller lengre tid, vurderes. Videre omtales ulike materialgrupper hver for seg i detalj. Lokale og systemiske effekter og skadevirkninger på humant vev kartlegges. Boken har egne kapitler om yrkesrelatert risiko og miljøaspekter ved dentale materialer. Avslutningsvis beskrives diagnostisering, tiltak og behandling ved mistanke om oppståtte bivirkninger hos pasienter eller tannhelsepersonell. Forfatterne har vært spesielt flinke til å sette effekten av dentale materialer inn i et perspektiv. Eksempelvis sammenlignes risikoene ved biomaterialer med en hel del andre dagligdagse hendelser som røyking, inntak av forurenset luft eller matvarer, bruk av kosmetiske produkter, osv. I tillegg beskrives ulike kliniske situasjoner hvor skadevirkninger kan oppstå og årsaksmekanismene forklares.

Boken er svært velskrevet og lettlest. Selv om kapitlene er skrevet av ulike forfattere fremstår boken som en helhet og med samme gode språk gjennom hele boken. Kapitlene er rikt illustrert med kliniske bilder og med klargjørende tabeller. Tabeller med vanlige innholdsstoffer og deres kjente effekter gjør det enkelt å sammenlikne kritisk ulike produkter ut fra innholdsfortegnelser og produktinformasjon. I tillegg er det laget små rammer med hovedpoeng, råd for klinisk praksis og konklusjoner gjennom hele teksten, som gjør det lett å få med seg de viktigste momentene ved rask gjennomlesning. En lang og detaljert ordliste gjør at boken også egner seg godt som oppslagsverk. Innholdet i hvert kapittel bygger på oppdatert vitenskapelig dokumentasjon. Referansene er listet opp i slutten av hvert kapittel. Dette gjør det enkelt å søke seg frem til ytterligere dokumentasjon dersom det er spesielle ting man ønsker å finne ut mer om.

Boken anbefales på det sterkeste for alle som benytter biomaterialer i sin yrkesutøvelse. Det er viktig for både oss selv og våre pasienter at vi kjenner de potensielle skadevirkninger til de materialene vi benytter daglig. Spesielt viktig er det å lære seg hvordan vi best kan unngå, uønskede effekter eller skadevirkninger og hvordan vi kan diagnostisere slike når de oppstår. Boken er også svært godt egnet som oppslagsverk til å slå opp i når pasienter spør eller hvis problemer oppstår.

MaritØilo 

Berlin: Springer-Verlag; Heidelberg: 2009., 379 sider, 302 figurer 82 tabeller. ISBN: 978-3-540-77781-6