Svar til Liz Günther

Vi viser til debattinnlegg i Tidende fra Liz Günther i Praksiseierforeningen. Vi ønsker med dette å klargjøre enkelte momenter.

I selve rapporten og i noen av medieoppslagene kan det se ut som om det er Det odontologiske fakultet som står bak undersøkelsen i samarbeid med Forbrukerrådet. Dette er ikke tilfelle. Undersøkelsen er utført av Forbrukerrådet. Professor Morten Rykke har i egenskap av å være utøvende tannlege og professor i kariologi undersøkt pasientene og vurdert de enkelte behandlingsforslagene. Disse vurderinger er en del av grunnlaget i Forbrukerrådets undersøkelse og rapport.

Slik Forbrukerrådet har laget rapporten kan det se ut som om det er etablert en «golden standard» for tannbehandling. At det er mange veier til målet kommer ikke godt nok frem i Forbrukerrådets rapport. Den standard vi legger opp til i vår undervisning og vår yrkesutøvelse her på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo er basert på Helsedirektoratets veileder «God klinisk praksis i tannhelsetjenesten - en veileder i bruk av faglig skjønn ved nødvendig tannbehandling» som flere av våre lærere har vært med på å utarbeide.

PålBrodin 

dekan

PålBarkvoll 

instituttleder