Velskrevet og oversiktlig om søvnforstyrrelser

Dental management of sleep disorders

Ronald Attanasio & Dennis R. Bailey:

Begge forfatterne er tannleger med akademisk bakgrunn og omfattende erfaring fra klinisk praksis innen kjeveleddsproblematikk, bittfysiologi/protetikk, orofacial smerte og søvnmedisin i USA. Med andre ord et godt utgangspunkt med høye forventninger til hva boken skal gi leseren. I forordet legger de listen høyt. Forfatterne presenterer boken som en oversikt over søvnmedisin så vel som en oversikt over pasientvurdering og behandling ut fra et odontologisk ståsted.

Boken er akkurat passe stor og satt med tekst i én spalte som gjør den oversiktlig og lettå lese. Boken er utstyrt med fotografier i svart/hvitt, og farger der hvor dette gir bedre informasjon. I tillegg er den rikelig utstyrt med illustrasjoner, og diagrammer hvor dette er relevant. Boken er bygget opp omkring til sammen 11 kapitler inndelt i tre hovedseksjoner. Dessuten er det to appendiks med forkortelser benyttet innen søvnmedisin og en liten oversikt over begreper benyttet innenfor søvnmedisin. En god indeks over stikkord finnes helt til slutt.

Hovedseksjonene omfatter en oversikt over søvnmedisin, klinisk vurdering av en pasient med søvnindusert pustebesvær og behandling av samme type pasient. En fin og logisk oppbygging. I oversikten over søvnmedisin gis en innføring i søvnforstyrrelser hos voksne og barn samt odontologiske og medisinske tilstander som kan være knyttet til søvnrelatert pustebesvær i til sammen fem kapitler.

I den andre oversikten, over kliniske vurderinger av en pasient med søvnindusert pustebesvær gis en svært god oversikt over metoder for klinisk undersøkelse av pasienter, hvordan tannlegen kan undersøke pasienten inkludert veiledninger for en grundig innhenting av anamnestiske opplysninger og hvordan bildediagnostiske hjelpemidler kan gi nødvendig og verdifull informasjon. Dette gjøres over tre kapitler. Det er imponerende hvor detaljert forfatterne beskriver diagnostiske undersøkelsesteknikker på en slik måte at det er lett å forstå selv for en legmann.

Den siste av bokens hovedseksjoner tar for seg forskjellige behandlingsformer med oksygentilførsel som CPAP, BiPAP, APAP og fleksibel CPAP med spesiell vekt på obstruktiv søvnapnoe. Uforståelig for en tannlege? Nei, ikke etter å ha lest dette kapittelet. Videre gjennomgås ben- og bløtvevskirurgiske behandlingsformer ved søvnrelatert pustebesvær. En kan sikkert diskutere forfatternes opplysninger om grad av suksess ved spesielt ganeplastikker, men en fin og objektiv gjennomgang av teknikkene gis. Til slutt gis en oversikt over orale skinnetyper med kjeveaktivatorfunksjon, og forskjellige typer av disse presenteres. Til sammen tre kapitler benyttes til dette. Samtlige kapitler avsluttes med en informativ litteraturliste, noe som kjennetegner en god og velskrevet lærebok.

Det er alltid en stor glede å lese en bok som er skrevet av fagfolk ut fra solid klinisk erfaring og vitenskapelig dokumentasjon. Det som særpreger denne boken er stoffets tilgjengelighet og gode strukturering samt fornuftig bruk av illustrasjoner og fotografier for å forklare teksten. Som konklusjon er det lett å si at forfatternes intensjoner, som er presentert i forordet, absolutt oppfylles. Boken kan trygt anbefales til alle kolleger som ønsker mer informasjon om snorking og søvnrelatert pustebesvær.

Lasse A.Skoglund 

Oxford: Wiley-Blackwell; 2009. Paperback, 288 sider. ISBN 978-0-8138-1913-6.