Oppdatert, lettlest og nyttig om ungdom, livsstil og helsefremmende arbeid

Ungdom, livsstil og helsefremmende arbeid

Knut-Inge Klepp og Leif Edvard Aarø, redaktører:

Dette er en fullstendig revisjon av en tidligere utgave, som første gang ble utgitt i 1991. Boken er basert på en rekke forskningsrapporter og artikler som oppgis oversiktlig etter hvert kapittel. Denne utgavens redaktører har henholdsvis Helsedirektoratet (Klepp) og Folkehelseinstituttet (Aarø) som sine hovedarbeidsgivere, men det presiseres at boken først og fremst er en del av deres universitetstilknytning og ikke nødvendigvis representerer deres arbeidsgiveres synspunkter.

Boken er nyttig og av interesse for fagpersoner og foreldre opptatt av helseforebyggende og lokalt folkehelsearbeid blant ungdom. Temaene som belyses er blant annet kosthold, ungdoms tannhelseatferd, tobakk- og rusmiddelforebyggende arbeid, spiseforstyrrelser, ulykker og skader, depressive og subjektive helseplager, skolehelsetjenesten, lesbisk og homofil ungdom, minoritetsungdommers tilpasning og mentale helse, mobbing, seksualatferd og lokalt folkehelsearbeid rettet mot ungdom - HEMIL-modellen. Det foretas en bred gjennomgang av spesielle forhold og utfordringer knyttet til de ulike temaene. Hvert kapittel omhandler ett tema og teksten referer til litteratur som oppgis etter hvert kapittel. Dette gjør at man på en enkel måte kan få god og rask innsikt i de temaer og relevant litteratur en er interessert i.

Tannhelse har fått et eget kapittel. «Ungdoms tannhelseatferd - et sosialpsykologisk perspektiv på forebyggende tannhelsearbeid.» Kapittelet er skrevet av professor Anne Nordrehaug Åstrøm ved Det medisinsk-odontologiske fakultet i Bergen. Forfatteren presenterer sentrale teorier fra sosialpsykologisk forskning for å demonstrere hvordan disse kan komme til nytte i det forebyggende tannhelsearbeid blant ungdom. Det fokuseres på karies, erosjoner, gingivitt og periodontitt. Dette er livsstilssykdommer som er av en slik art at de kan forbygges ved å endre personlig atferd. Det fokuseres på hvilke budskap som bør vektlegges for å nå frem til målgruppen.

For tannhelsepersonell som er interessert i helsefremmende arbeid og livsstil blant ungdom er dette en nyttig bok. Den er tverrfaglig, gir god kunnskap og belyser mange sentrale tema vi kan dra nytte av i hverdagen. Alt fra forvaltningslovens bestemmelser om taushetsplikt, helsepersonellovgivningen når det gjelder taushetsplikt, utvikling av trivsels- og helsefremmende miljø i skolen, økningen av subjektive helseplager blant ungdom og det rettes et fokus på åpenhet rundt psykisk helse hos ungdom. Boken er viktig i det tverrfaglige arbeidet rundt barn og ungdom, litteraturhenvisningene er tallrike og en kan lett tilegne seg kunnskap fra andre fagmiljøer. Personer som er opptatt av nevnte tematikk blir engasjert og en ser viktigheten av å tilegne seg bred kunnskap om helsefremmende arbeidet blant ungdom.

AnneRønneberg 

Oslo: Gyldendal Norsk Forlag AS: 2009. Sideantall: 385. ISBN 978-82-05-32552-4