Kartlegger røyk og snus blant ungdom

Ungdom røyker mindre, og stadig flere bruker snus. Tannehelsetjenesten i Buskerud ruster til kamp.

Alle ungdommer i alderen 13-18 år vil bli spurt om sine snus- og røykevaner neste gang de kommer til sjekk hos tannlegen. Totalt dreier det seg om 20 000 unge i Buskerud.

- Vi ser skader i munnhulen og forandringer i tannkjøttet, og det er viktig at vi snakker med ungdommene for å gjøre dem bevisste på konsekvensene, sier fylkestannlege i Buskerud, Berit Binde.

- Jeg er spesielt bekymret over utviklingen av snusbruken, sier fylkestannlegen som nå vil motivere ungdom til å slutte.

Mellom 20 og 30 prosent av unge sier de snuser eller røyker daglig. I år 2000 var det ingen jenter som oppga at de brukte snus daglig, mens tallet i 2009 var 5,6 prosent.

- Jenter har ingen tradisjon for snusing, men jeg tror økningen skyldes at produsentene har lagt mer til rette for snusing blant jenter, sier overtannpleier Eva Rydgren Krona.

- Produsentene har gjort det attraktivt ved å tilsette smak, legge snusen i poser og selge dette i rosa bokser, mener Krona.

Daglig bruk av snus og røyk kan føre til alvorlige helseskader. Verdens helseorganisasjon mener Norge må satse mer på forebyggende arbeid for å få ned bruken av snus og tobakk.

- Ungdom har liten kunnskap om snus, men kjenner skadevirkningene av tobakksrøyking.

- Snus inneholder over 2 500 kjemiske stoffer, men det er det få unge som vet, sier Eva Rydgren Krona.

Tannhelsetjenesten i Buskerud dreier nå fokuset fra sjekk av tenner og karies til å bli en mer aktiv partner i folkehelsearbeidet.

- Det er første gang vi får mulighet til å kartlegge unges bruk av snus og røyk og sette dette inn i et system, sier Krona.

- Statistikken vil være interessant for kommunene fordi vi nå vil få en oversikt over omfanget.

- Dette vil være en viktig del i det totale folkehelsearbeidet, avslutter Eva Rydgren Krona overfor nettstedet til Buskerud fylkeskommune.