Delta i prosessen!

Sist jeg skrev i Snakk om etikk hadde gruppen som skulle arbeide frem forslag til nye etiske regler nettopp startet sitt arbeid og jeg etterlyste innspill fra dere. Dessverre har ikke pågangen av kreative innspill vært særlig stor, men takk til dere som har tatt oppfordringen på alvor og bidratt med ideer inn til arbeidsgruppen.

Hovedstyret vil nå sende forslag til nye etiske regler og også saksbehandlingsbestemmelser ut på høring til alle lokal- og spesialistforeninger. De vil også bli sendt de tre fakultetene med anmodning om uttalelse. Dette blir redegjort for et annet sted i dette Tidende.

Som medlem av arbeidsgruppen er jeg spent på hvilke tilbakemeldinger som kommer fra medlemmene våre. Jeg håper at lokal- og spesialistforeningene kan klare å avholde medlemsmøter i høringsperioden og at flest mulig av dere møter opp på disse for å bli kjent med forslagene og få anledning til å komme med kommentarer. Deltakelse i en slik prosess skaper gjerne et eierskapsforhold til produktet, og det er noe jeg synes er viktig- at flest mulig av medlemmene i NTF føler at dette er et regelverk de har vært med på å forme og at det er et regelverk de derfor kjenner og kan leve etter i en travel praksishverdag.

En annen viktig ting er at etikk er ikke uforanderlig, men formes av tiden og samfunnet man lever i. Det er også klart at publikum forventer at en velorganisert yrkesgruppe som tannlegene har et sett av etiske retningslinjer, som en veileder i god yrkesetikk.

I min runde til de forskjellige lokalforeningene har jeg møtt kolleger som har hatt etiske dilemmaer som regelverket ikke har kunnet gi et entydig svar på. Det har skapt diskusjoner og meningsutvekslinger som ofte har gitt høy temperatur. Det er ikke alltid et fasitsvar på våre etiske problemstillinger og derfor må vi tannleger bruke hodet og fornuften. Det er ikke alltid det en selv mener som er det eneste riktige.

Tidligere het det etiske regler og kollegiale bestemmelser. Om kollegiale bestemmelser ble noen ganger sagt at dette var et resultat av laugstankegang og et uttrykk for proteksjonisme. Jeg synes det er viktig med regler som omhandler forholdet til våre kolleger og medarbeidere, men det aller viktigste er at det ikke er noen tvil om at hensynet til pasienten er det overordnede i vårt forslag til nytt etisk regelverk.

Når dere leser dette står påsken for døren, og våren er forhåpentligvis også kommet hit hvor vi akkurat nå har meter med snø rundt huset.

Jeg vil derfor avslutte med å ønske dere en riktig god påske!

Rita TilleyWilberg