NIOM på plass i nye lokaler

Ved å flytte fra Haslum til Ullevål stadion er NIOM kommet nærmere universitets- og forskningsmiljøene i Oslo. Samtidig er alt blitt nytt og flott rundt de 20 ansatte. Nå trenger de bare en ny direktør, så er alt på plass.

Statssekretær Tone Toften i Helse- og omsorgsdepartementet sammen med styreleder og for tiden fungerende direktør Pål Brodin, som til daglig er dekan ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Statssekretær Tone Toften i Helse- og omsorgsdepartementet sto for åpningen av de nye lokalene til Nordisk institutt for odontologiske materialer (NIOM) i Sognsveien 70 A ved Ullevål stadion i Oslo.

- Dere er langt fremme i det internasjonale forskningsmiljøet, noe som er viktig både for helsemyndigheter og pasienter, sa Toften i sin tale til instituttets innvielse av nye lokaler.

NIOM ble stiftet i 1972 etter vedtak i Nordisk Råd. I fjor overtok Norge hele eierskapet, med Universitetet i Oslo som eier av 51 prosent, og Helse- og omsorgsdepartementet som eier av 49 prosent av statsaksjeselskapet.

Hele fem tidligere NIOM-direktører og en fungerende var samlet ved innvielsen. Fra venstre og i kronologisk rekkefølge: Ivar Mjør, Gudbrand Øilo, Arne Hensten, Jan Olsson og Pål Brodin. Stig Karlsson, som var direktør mellom Hensten og Olsson, var til stede ved innvielsen, men ikke da bildet ble tatt.

- Vi har gitt klare signaler om at en ønsker et nordisk samarbeid i forskningen på odontologiske biomaterialer - både kvaliteten på tannbehandlingsmaterialene og ikke minst bivirkningene av disse. Overtakelsen, og nå NIOMs nye lokaler, er et klart resultat av dette, sa statssekretær Tone Toften videre i sin tale. Hun pekte på at NIOM nå har fått lokaler nært tilknyttet forskningsmiljøene i Oslo, samtidig som utdanningsinstitusjoner og klinikker for pasientbehandling er rett i nærheten.

- Vi skal ikke glemme at forskningsinstituttet er til for befolkningen i Norden, for å sikre at materialene en bruker under tannbehandling er trygge, sa Toften.

NIOMs første direktør, Ivar Mjør, holdt også en tale ved innvielsen. Han roste de nye lokalene og instituttets fremragende virksomhet, samtidig som han etterlyste en tannlegestol i lokalene. Poenget hans er at NIOM befinner seg litt langt unna klinikerne. Den vanlige tannlege burde på et eller annet vis ha kommet seg litt nærmere instituttet, eller omvendt, i den hensikt å bringe kunnskap til klinikerne om hva som er NIOMs virksomhet.

Alle gjestene fikk være med på en omvisning i NIOMs nye lokaler, der virksomhet og apparatur ble presentert og tatt nærmere i øyesyn.