Ny versjon av NTFs nettsted www.tannlegeforeningen.no:

Færre klikk

NTFs nettsted er på lufta i ny versjon. Det meste er til å kjenne igjen, om enn i ny frisk design. Under overflaten ligger en ny forbedret struktur, som skal gjøre det lettere å manøvrere for brukerne.

Kort sagt handler det om at den besøkende på NTFs nettsted skal kunne finne frem til det han eller hun er på jakt etter ved bruk av færre klikk enn tidligere.

Mye har skjedd siden sist NTF pusset opp nettstedet, i 2007. Teknologisk sett er fire år lang tid, og også designmessig er det mye som forandrer seg på bare få år. Beslutningen om å gjøre forandringer fattes som oftest med begrunnelse i teknologisk utvikling og ønske om å få et mer funksjonelt og brukervennlig nettsted. Samtidig er det ingen som lanserer en ny versjon av nettstedet sitt uten også å gjøre visuelle forandringer. Slik er det også for Tannlegeforeningen. NTFs nettsted har med andre ord gjennomgått en total makeover.

- De største og viktigste forandringene ligger i strukturen og oppbyggingen av nettstedet, mens den største synlige forandringen er å se på forsiden, forteller informasjonssjef i NTF, Morten Harry Rolstad, og fremhever at tanken har vært at det skal bli lettere å finne frem, blant annet ved at de fire viktigste valgene under hvert hovedpunkt ligger åpne og synlig. I tillegg har vi fått en samlemeny som gir en fin oversikt over samtlige undervalg. Hensikten er at en skal slippe å lete og klikke mer enn høyst nødvendig for å finne og komme til det en er ute etter.

- NTFs nettsted er på sett og vis den gode gamle NTFs håndbok på nett. Med mye mer, selvfølgelig. Her finner du alt du trenger å vite om regler og retningslinjer for yrkesutøvelsen. Den delen som tidligere het Drift og arbeidsvilkår heter nå Jus og arbeidsforhold, og det er her de innholdsmessig største forandringene har funnet sted. Mye gammelt stoff er erstattet med nye oppdaterte versjoner, og det er kommet til gode henvisninger til nettbasert informasjon til nytte for medlemmene. Samtidig er også denne delen fortsatt under utvikling, og flere nye ting vil komme til etter hvert.

- NTFs håndbok kom i papirversjon for siste gang i 2003. Er det planer om å kvitte seg med noen flere papirbaserte utgivelser fra NTFs side, i og med det nye nettstedet?

- Det eneste vi så vidt er begynt å diskutere er hvorvidt det er hensiktsmessig å sende ut sakspapirene til representantskapsmøtene i papirversjon til alle NTFs medlemmer. I år kommer vi til å gjøre det. Ved neste korsvei, i 2013, er det mulig at saksdokumentene bare vil foreligge elektronisk, i hvert fall for de av medlemmene som ikke møter i representantskapet.

Glem medlemsnummeret

- En endring det er viktig å merke seg er at en ikke lenger skal behøve å huske medlemsnummeret sitt for å kunne logge seg inn på Min side. Med det nye nettstedet er det fødselsnummeret, altså 11 siffer, som utgjør brukernavnet. Passordet er det samme som tidligere, samtidig som en nå får mulighet til å endre det og velge et personlig passord, som det ofte kan være lettere å huske.

En annen ting som er ny, og som innebærer en begrensning i forhold til hvordan det var før, er at det ikke lenger er mulig å søke opp informasjon om alle andre medlemmer av NTF. Regler om personvern og datasikkerhet har ført til at det nå bare er mulig å søke opp informasjon om dem som er medlem av samme lokalforening som en selv.

Nyheter og kurs

Undersøkelser foretatt blant brukerne av NTFs nettsted viser at noe av det som leses mest er nyheter, inkludert presseklipp. Rolstad gjør de nyhetsinteresserte oppmerksom på at en fra forsiden bare får tilgang til presseklipp fra nettbaserte medier, og at en må være innlogget for å få klipp fra aviser og etermedier i tillegg.

- I tillegg er det kurs, det vil si kurskalender og kurspåmelding som vies størst interesse blant dem som besøker NTFs nettsted.

- Er det lagt til rette for registrering av kurstimer, med tanke på en fremtid med obligatorisk etterutdanning for tannleger?

- Ja. Muligheten for å registrere timer har for så vidt vært der en god stund, og det er ganske mange som har tatt den i bruk. Nå blir det selvsagt mer aktuelt for alle å få registrert det de er med på av kurs for å komme opp i det antall timer vi skal ha. Systemet er slik at all kursvirksomhet i sentral NTF-regi blir registrert automatisk. I tillegg gjelder dette kurs fra lokalforeninger som benytter NTFs system for kursadministrasjon. Dessuten har vi lagt inn andre kurs som er registrert av oss og godkjent for et visst antall timer. For å få registrert disse går hver kursdeltaker inn og huker av manuelt for det kurset han eller hun har deltatt på, og slik legges det til i den enkeltes kursprofil.

Basert på brukerundersøkelse

Tilblivelsen av NTFs nye nettsted og det som er nytt innholdsmessig, er i all hovedsak basert på svar og ønsker fra medlemmene som deltok i brukerundersøkelsen på nettstedet for et års tid siden.

- De viktigste funnene, synes jeg, er at NTFs nettsted har mange brukere. Overraskende mange. Og når de først er innom bruker de god tid og er innom flere steder. Trafikken er størst mandag morgen. Ikke i helgene, slik jeg trodde. Det viser seg at tannlegene tar seg fri, i hvert fall fra NTF, når det er helg, og det er fornuftig. 70 prosent av de besøkende oppgir for øvrig at de er inne ukentlig eller oftere.

Så mange har nok allerede vært innom flere ganger, siden vi lanserte 14. mars. Jeg håper de er fornøyd med resultatet av oppussingen. Til alle andre vil jeg si: gå inn og gjør dere kjent - det er mye nyttig informasjon å finne på nettet, avslutter Morten H. Rolstad.

Ellen BeateDyvi