Lydløst bor

Bor. Foto: Kristin Aksnes.

Det er bilfabrikanten Lotus som har inspirert et britisk forskerteam til å utvikle et apparat som hindrer at den insisterende lyden av tannlegeboret når frem til pasienten, skriver det danske Tandlægebladet.

Hos Lotus arbeider man med å lydisolere luksusbilene, mens lyden av sirener fra uttrykningskjøretøyer fortsatt skal kunne trenge igjennom.

På samme måte har forskerne fra blant annet King''s College London''s Dental Institute funnet opp et apparat som hindrer lyden av boret å nå pasientens ører, mens tannlegens stemme fortsatt når frem.

Professor Brian Miller sier at det særlig er pasienter med tannlegeskrekk som kan se lysere på fremtiden. Oppfinneren av apparatet mener nemlig at uten lyden av boret kan angsten for tannbehandling elimineres.

Millers oppfinnelse består av en enhet som skal settes i en mp3-spiller i stedet der en vanligvis setter høretelefonene. Høretelefonene settes så i denne enheten.

Ideen er så at enheten via en mikrofon og en chip analyserer lydbølgen fra tannlegeboret og på bakgrunn av analysen produserer enheten en speilvendt lydbølge. De to lydbølgene utligner hverandre, og det eneste pasienten hører er musikken fra mp3-spilleren.

Apparatet er ennå ikke i handelen, men det arbeidets med å skaffe investorer som kan være med på å realisere produktet, skriver Tandlægebladet.