Godterier påvirker miljøet

Ill: Yay Micro.

En ny nordisk rapport viser at godterier og snacks har en markant høyere skadevirkning på miljøet enn sunne matvarer. Det er aller første gang denne typen miljøpåvirkning er dokumentert. Island ligger på topp når det gjelder inntak av godterier og lignende usunne ting.

Når du hygger deg med en pose fredagsgodterier eller tar en porsjon potetgull fosser klimagassene ut i atmosfæren, heter det i en pressemelding fra Nordisk ministerrråd, som legger til: Miljøsvineri er ikke bare et spørsmål om hva fabrikkene og jordbruket kan finne på å slippe ut i naturen. Hva du spiser, har også betydning.

En ny studie utgitt av Nordisk ministerråd viser blant annet at et kilo potetgull gir 20 ganger så høyt CO2-utslipp som et kilo rå, ubearbeidede poteter. Og godterier har en enda mer skadelig effekt på miljøet. Leskedrikker med sukker er ikke like skadelig.

Studien er basert på livssyklusanalyser av de nevnte næringsmiddelgruppene. Les mer i rapporten The environmental impact of the consumption of sweets, drinks and soft drinks på http://www.norden.org/no/publikasjoner/publikasjoner/2011 - 509