Ny rapport om forskning om kvikksølveksponering og helseutfall

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten fikk i oppdrag av Helsedirektoratet å oppsummere tilgjengelig forskning om kvikksølveksponering og helseutfall av slik eksponering for tannhelsepersonell. Rapporten kom i februar, basert på 134 artikler fra 981 identifiserte referanse.

Funn

Tannhelsepersonell i Norge ble i varierende grad eksponert for kvikksølv på 1960-, 1970- og 1980-tallet. Det er påvist høyest eksponering på 1960-tallet. Kvikksølvkonsentrasjonen i urin og i andre vevsprøver var generelt høyere hos tannhelsepersonell enn hos grupper av ikke-eksponerte, både i nordiske og internasjonale studier. Tannhelsesekretærer hadde stort sett høyere konsentrasjon av kvikksølv i urin enn tannleger.

Studier uten kontrollgruppe, men av høy metodisk kvalitet, viser statistisk signifikante assosiasjoner mellom kvikksølv i urin og helseutfall for utfallsmål som redusert oppmerksomhet, hukommelse, manuell koordinering og hodepine. Dette gjaldt for både tannleger (bare menn) og tannhelsesekretærer (bare kvinner). De samme assosiasjonene er indikert i studier som sammenligner tannhelsesekretærer med ueksponerte populasjoner.

Konklusjon

Tannhelsepersonell i Norge har i varierende grad blitt eksponert for kvikksølv. Høyest eksponering er påvist i materiale fra 1960-tallet. Tannhelsesekretærer hadde stort sett høyere konsentrasjon av kvikksølv i urin enn tannleger. Studier som sammenlignet helseutfall for tannhelsepersonell med ueksponerte kontrollgrupper, rapporterte at av 64 helseutfall for tannlegeassistenter var 20 i favør av kontrollgruppen og tre i favør av tannlegeassistenter, mens for tannleger var 13 utfall i favør av kontrollgruppen og 13 i favør av tannleger.

Hele rapporten finnes på www.kunnskapssenteret.no