Nordmenn tror på bioteknologi

FOTO: Yay Micro.

Hele tre av fire nordmenn mener at bioteknologi vil forbedre våre liv. Aldri før har nordmenn vært så positive til denne teknologien. En EU-undersøkelse viser at nordmenn er Europas teknologioptimister, men at vi er skeptiske til genmodifisert mat.

Nordmenn er på topp i Europa når det gjelder positive forventninger til bioteknologi, kun slått av Island og Estland. Det viser en omfattende undersøkelse gjennomført av EU-kommisjonen i alle EUs 27 medlemsland.

- Mens omtrent halvparten av EU-borgerne tror at bioteknologi vil ha positiv innvirkning på våre liv om 20 år, mener omtrent tre av fire nordmenn det samme, sier Monica Bergem, som er koordinator i Norges forskningsråds program for funksjonell genomforskning (FUGE) som er Norges største offentlige satsing på bioteknologi.

I undersøkelsen ble folk spurt om de tror at bioteknologi og genetisk forskning vil ha positiv, negativ eller ingen innvirkning på livene våre i løpet av de neste 20 årene. Hele 73 prosent svarer positiv innvirkning, 12 prosent sier negativ, mens fire prosent svarer ingen innvirkning. 11 prosent svarer vet ikke.

Samtidig viser undersøkelsen at nordmenn gjennomgående er større teknologioptimister enn EU-borgerne. Nordmenn har større tro på både solenergi, IKT og nanoteknologi enn EUs innbyggere, men har mindre tro på kjernefysisk energi.

- Hele seks av ti nordmenn tror at nanoteknologien vil ha en positiv innvirkning på våre liv de neste tjue årene. I EU tror fire av ti det samme, sier spesialrådgiver Vidar Skagestad som er programkoordinator for satsingen på nanoteknologi i Norges forskningsråd.

Bioteknologi kan potensielt ha mange ulike anvendelser. I undersøkelsen er folk blitt spurt om hva de synes om bruk av bioteknologi til blant annet biodrivstoff og matvareproduksjon.

Undersøkelsen viser at nordmenn har god kjennskap til mange av anvendelsesområdene. Hele 96 prosent av befolkningen i Norge har hørt om genmodifisert mat, noe som er høyest i hele Europa. Undersøkelsen viser videre at genmodifisert mat får to av tre nordmenn til å føle seg utrygge, mange frykter skader på miljøet og er bekymret for helseeffektene.

Både kjennskapen og forhåpningene til biodrivstoff er også høye her til lands.