PÅ NETT

Temming av nettet

Slettmeg.no, Datatilsynets hjelpetjeneste for forandring og sletting av informasjon på Internett, ble lansert i mars 2010. Her kan man finne lover og regler om personvern og nettbruk. Der er laget oversiktlige framgangsmåter for endring og sletting av uønsket informasjon og samlet kontaktinformasjon til de fleste store nettsteder som eksempelvis Google, Wikipedia, YouTube og Facebook

Selttmeg.no har i løpet av 2010 mottatt 3236 personlige henvendelser, de fleste gjelder uriktige personopplysninger og annen feilinformasjon. Hele ti prosent gjelder bilder publisert uten samtykke. En ikke ubetydelig del av uønskede billedpubliseringer er gjort av den krenkede selv, og over halvparten er forårsaket av folk man kjenner godt og familiemedlemmer.

Foreldre glemmer at også barna har rett til personvern. Selv om foreldrene har myndighet til å legge ut bilder og informasjon om barna sine på nett, betyr ikke det at de ukritisk bør legge ut bilder fra familiebesøk, skoleavslutning eller julefeiring.

Tjenesten hadde i tillegg et gjennomsnitt på 70 000 månedlige sidevisninger på nettsiden www.slettmeg.no

22 prosent av henvendelsene kom fra folk over 46 år, og svært mange av spørsmålene gjelder Facebook. 25 prosent av henvendelsene kom fra folk mellom 16 og 25 år, mens kun fem prosent kom fra folk under 16 år.