Lite kunnskap om pensjon

Kunnskapen om pensjon blant norske arbeidstakere er faretruende lav viser en nylig gjennomført undersøkelse.

Undersøkelsen er utført av Respons Analyse på vegne av Akademikerne, og viser at over halvparten av norske lønnsmottakere ikke vet hva slags tjenestepensjonsordning de har. Det vil si at de ikke aner hvorvidt de er garantert et pensjonsnivå, eller om ytelsen varer livet ut eller forsvinner når de blir 77.

– Svært mange vil nok få seg en ubehagelig overraskelse når de setter seg ned og studerer pensjonsordningen sin, tror Knut Aarbakke, leder i Akademikerne. Han mener vi har laget et system som kun et svært lite mindretall forstår.

Fra 1. januar 2011 trår den nye loven om ny alderspensjon i folketrygden i kraft. I tillegg vil store deler av privat sektor være omfattet av den nye avtalefestede pensjonsordningen (AFP). Ny alderspensjon i folketrygden betyr store omlegginger både for opptjening og uttak av alderspensjon. De viktigste endingene er nye opptjeningsregler, levealdersjustering av pensjonen, fleksibelt uttak fra fylte 62 år og nye regler for regulering av pensjon. Regulering av løpende pensjoner vil etter 1. januar 2011 bli lavere enn den er i dagens system. Undersøkelsen viser også at nær 70 prosent opplever ikke å ha mottatt informasjon om reglene i den nye folketrygden som trådte i kraft 1. januar. Hverken offentlige instanser, forsikringsselskap, pensjonskasser, arbeidsgivere eller foreninger har bidratt nevneverdig til å heve kunnskapsnivået. Særlig NAV kommer dårlig ut. – Hensikten med pensjonsreformen er blant annet at folk skal stå lengre i jobb. Når arbeidstakere ikke har kunnskap om pensjonssystemet, er det stor fare for at de ikke tilpasser seg på riktig måte og at reformen ikke kommer til å virke slik den er tenkt.