Om å være i livets flyt

Fint å bli eldre med oppmerksomhetstrening - mindfulness

Andries Kroese:

Toppen av lykke er å finne seg til rette i livets flyt, og det er ikke bare forbeholdt idrettsfolk og kunstnere. Du kan komme i livets flyt når du lever i nuet, fra øyeblikk. I flyten blir du hele tiden hentet inn til noe nytt.» Dette skriver forfatteren Andries Kroese i sin bok om oppmerksomhetstrening (OT) eller mindfulness, med eldre som målgruppe. Kroese er pensjonert professor i karkirurgi, men har i mer enn 40 år interessert seg for meditasjon, yoga og OT og har hentet sin kompetanse både fra India, USA og Europa. Kroese er blant annet utdannet instruktør fra Center for Mindfulness in Medicine, Healthcare and Society, University of Massachusetts - «arnestedet» for mindfulnessbølgen som oppsto på 1990-tallet.

I våre dager, der mediene er opptatt av den såkalte eldrebølgen og alle problemer den fører med seg, er det oppløftende å motta en bok med den optimistiske tittelen Fint å bli eldre. Forfatteren forteller at han lenge har ønsket å skrive denne boken, men ikke var gammel nok. I en alder av 68 år synes han endelig han forstår hva det vil si å bli eldre, og han håper å bli gammel. Derfor ønsker han å dele sine erfaringer med sine jevnaldrende, og gir ti gode grunner for at vi/de skal satse på OT: Vi får bedre livskvalitet, mer energi, takler motgang bedre, får bedre både fysisk og psykisk helse og bedre hukommelse. Vi blir ikke bare gamle, men «gamle og kloke», beholder selvstendigheten lenger, blir flinkere til å «gi slipp» og mindre redd for å dø.

Hva er så oppmerksomhetstrening? Hele boken handler om OT, men kort fortalt dreier det seg om en form for meditasjon der det såkalte «pusteankeret» står sentralt. Pusteankeret, enten ved neseborene eller i magen, finner man ved å observere sine egne pustebevegelser. Målet er å finne sinnsro ved hjelp av pusten og være tilstede i nuet.

Boken inneholder en rekke øvelser, og slik jeg forstår det, skal man ikke forsøke å påvirke tankestrømmen - tankene skal komme og gå. Han omtaler også en teknikk kalt SOA(r+r)L, som kan benyttes for å takle stress i dagliglivet. Man skal Stoppe opp ved hjelp av pusteankeret, Observere situasjonen og Akseptere den. Så kan man reflektere før man responderer og da blir man ifølge Kroese ferdig med saken. Til slutt sier man La gå, gjort er gjort, og så går man videre med livet sitt.

Boken er en av mange selvhjelpsbøker med meditasjon, yoga og avspenningsteknikker som tema. Den er lettlest og gir impulser til å forsøke å leve i nuet fremfor å gruble over fortiden og bekymre seg for fremtiden. Og det er mulig at man kan lære seg pusteteknikker for å stresse ned. Men hvis man virkelig skal benytte seg av oppmerksomhetstrening i hverdagen, vil jeg tro man bør gå på et kurs hos Kroese, ev. kjøpe en annen av hans bøker, Stress, der det medfølger en CD med instruksjoner.

ReidunStenvik 

Oslo: Aschehoug & Co. (W. Nygaard); 2011. 217 sider, ISBN 978-82-03-23906-9.