Eventyret om Max Tannmus og Tannfeen Fia

How the Tooth Mouse Met the Tooth Fairy

Lizzette de Vries og Cecile de Vries:

Litt overraskende er det å motta en eventyrbok fra Quintessence Publishing, som vi forbinder med odontologisk litteratur i alle mulige varianter. Men et odontologisk tema er det for så vidt at en sørafrikansk «Tannmus» forflytter seg til Canada og møter sin kollega, Tannfeen.

Forfatterne er mor og datter de Vries, henholdsvis lærer og psykolog, med interesse for tannhelse og forebygging takket være ektemann og far, tannlege Dean Johann de Vries. De har bodd i Sør-Afrika og Canada, og bor nå i Australia. Tegneren som har illustrert boken, er opprinnelig fra Singapore, men bor nå i Thailand. Og som rådgiver har de benyttet kanadiske Mickey Emmons Wener, som er lærer ved tannpleierutdanningen ved University of Mantoa.

Boken er en lekker trykksak med morsomme illustrasjoner, der vi kan lese om en familie med tre barn som flytter fra Sør-Afrika til Canada. I sitt hjemland steller de godt med tennene sine og er vant til at Max Tannmus tar hånd om melketennene når de etter hvert blir felt. Så flytter familien til Canada, og Max er med på flyttelasset, men i det nye landet viser det seg at det er tannfeen Fia, som henter melketennene.

Det er et langt eventyr, ispedd mange gode råd om å spise sunt, pusse tenner og gå til tannlege eller tannpleier («dental friends»), og alle smiler og er lykkelige på siste side. Noe å oversette og utgi på norsk? Neppe.

ReidunStenvik 

London: Quintessence Publishing Co, Inc; 2010. ISBN 978-0-86715-507-5.

Illustrasjoner: Tul Suwannakit og odontologisk rådgivning: Mickey Emmons Wener.