Bjørgulf Dahle

1936 - 2011

En fremragende kollega og kjær venn er gått bort. Det var alfabetet som gjorde at vi tidlig i studiet ble gode venner ved å sitte sammen på de prekliniske kursene. Den lune roen som kjennetegnet Bjørgulf var kontaktskapende, og denne roen beholdt han på en imponerende måte selv gjennom den siste smertefulle tiden. Ved slutten av studiet fikk jeg det hyggelige oppdrag å skrive om Bjørgulf i kullboka. Det vekker gode minner nå å lese dette hvor hans nordnorske humor og glitrende danseferdigheter fremheves. Vi holdt fast ved vårt vennskap i alle disse 55 årene, selv når vi var skilt ved store geografiske avstander og det håndskrevne ord var den eneste kommunikasjon vi hadde.

Bjørgulf ble født og vokste opp i Dvergberg på Andøya som storebror til tre søsken. Til det siste var han takknemlig for at han fra enkle kår hadde fått muligheten til å studere. Først ble det realskole på Andenes og så Finnfjordbotn internatgymnas før han tok fatt på odontologistudiet høsten 1956. Han var som skapt til tannlegeyrket med sine enestående fingerferdigheter koblet med ypperlig teoretisk innsikt. Ingen på kullet kunne gjøre behandlingen så raskt som Bjørgulf uten at det gikk ut over kvaliteten, og pasientene satte stor pris på denne sindige og samvittighetsfulle karen.

Etter studiet ble Bjørgulf høsten 1960 distriktstannlege i Lyngen og på Andenes, men først hadde han giftet seg. Den utvalgte var Linken Helgesen fra Ålesund som han falt for under studiet mens hun utdannet seg til tannlegeassistent. Det tok ikke lang tid før de to barna Sissel og Ulf ble født, og til min og min kones glede satte familien Dahle kursen sørover i 1966. Etter et år som distriktstannlege på Slemmestad ble Bjørgulf assistent ved fakultetets periodontiavdeling i tiden 1967 - 69 og påbegynte sin spesialistutdanning innen dette fagområdet. Han åpnet deretter egen praksis som han drev sammen med Linken helt til 2005. Men etter en tid gjenopptok han i flere tiår hver tirsdag sin instruktørjobb ved fakultetet og fullførte spesialiseringen i periodonti.

Den hardt arbeidende Bjørgulf hadde likevel tid til å være en god familiefar og senere kjærlig bestefar til fire. Det vakre hjemmet på Nordstrand ble et populært samligssted for den store vennekretsen med Linken som den rause og syngende vertinnen. Spesielt husker vi de mange juleselskapene hvor Bjørgulfs perfekte pinnekjøtt ble servert «med noko attåt». Bjørgulf engasjerte seg også sterkt i Frimurerlosjen hvor han var høyt verdsatt.

Den 26. juni 2010 feiret Bjørgulf og Linken på storslagent vis sitt gullbryllup i Frimurerlosjen. Det ble en fest vi aldri vil glemme hvor også hans mor på 96 år var til stede. Uken deretter kom den uventete og grusomme beskjeden: Linken hadde fått Bjørgulf til legeundersøkelse og diagnosen var tykktarmskreft med spredning. Det fulgte et år som vekslet mellom håp og fortvilelse. Men Bjørgulf ga oss en viktig leksjon i mot og tålmodighet. På sin rolige måte og uten å klage forberedte han seg på døden.

Da vi besøkte Bjørgulf på Hospice Lovisenberg få dager før han døde, var smertetoktene intense. Men han hadde fortsatt roen og humoren i behold. Han sovnet senere fredfylt inn under lindrende behandling med sine nærmeste rundt seg. Selv om savnet etter Bjørgulf er stort, er det blandet med gode minner og takknemlighet, ikke minst for det han lærte oss i den siste fase av livet.

PerBrandtzæg