Gapestokk

Jeg er ikke på Facebook og jeg twitrer heller ikke, og kan ikke helt se hensikten med å brette meg ut i slike medier, men forstår kanskje at de som ønsker å være unge og trendy finner det interessant og spennende: En ny arena for å kunne eksponere seg, og sitt privatliv, men også med diskusjon og kommentarer til livets gang.

På tannlegekontoret møter vi mange mennesker, og hver har sin historie, noen blir vi godt kjente med, mens andre forblir akutte kasi. Vi prøver nok alle å hjelpe så mange vi kan med deres orale problemer og bekymringer. Responsen er som regel positiv, men en kan få seg en overraskelse. Se for deg denne situasjonen:

En tannhelsesekretær tok kontakt med meg, og lurte på om jeg var på Facebook? Hun fortalte meg om to innlegg på «veggen» der jeg hadde fått passet mitt påskrevet av et par av hennes «venner». De går hos meg, og hadde nå lagt ut om hvor dårlig behandling de hadde fått; jeg hadde gjort mye «mannsjit»: stukket feil med bedøvelsessprøyten, boret feil tann osv. men den som skrev ville ikke brette ut alt, for da ville folk bli skremt!

Jeg syntes det var ubehagelig å lese slikt vås og insinuasjoner.

Jeg gjenkjente straks «forfatterne»; én går til behandling, har stort behandlingsbehov etter mange års utsettelser. Den andre personen var inne til akuttbehandling, betalte ikke, og saken ble oversendt inkasso.

Tannbehandling handler om gjensidig tillit, og jeg føler disse utsagn og insinuasjoner som upassende, plagsomme og ærekrenkende.

Eksisterende etiske regler § 6 «Om behandlingen» har også et punkt om «Fullfør behandlingen» der det nevnes at «tannlegen kan bare avbryte behandlingen hvis det foreligger særlige og rimelige grunner.»

I forslag til nye regler § 8 heter det: «Behandlingen skal fullføres såfremt den ikke avbrytes av pasienten, eller dersom det foreligger rimelig grunn for dette.» I de svenske «Etiske riktlinjer» § 3 finnes en kommentar på tannlegens integritet.

Dette var en tenkt og hypotetisk problemstilling - men kanskje kunne den hende - DEG??

OlavKvitnes 

medlem av NTFs råd for tannlegeetikk