Nøktern antibiotikabruk anbefales

Mikrober har vært lenger i universet enn mennesket, sa overlege Per Espen Akselsen, Haukeland universitetssykehus, på landsmøtet fredag ettermiddag.

Bakteriene har bedre evne til å utvikle resistens mot helsyntetiske antibiotika enn mot naturlige antibiotika. Det har ikke kommet nye antibiotikapreparater på markedet på lenge, slik at vi må verne om de preparatene vi har, og unngå resistensutvikling.

Resistens har to fasetter, den ene er at bakterien utvikler resistens mot antibiotika, den andre er spredningen av slik resistens til andre mikrober.

Reiseaktivitet gjør at vi kan møte resistente bakterier i utlandet og bringe disse hjem. India, Hellas og Israel er land hvor risikoen for å møte resistente bakterier er stor.

Det finnes en nasjonal strategiplan for forebyggelse av antibiotikaresistens og en rekke veiledere for antibiotikabruk. Et problem kan være at retningslinjene ikke alltid følges.

For å motvirke utviklingen av antibiotikaresistens, er det to tiltak som er nødvendige; smitteverntiltak og nøktern bruk av antibiotika. Med nøktern bruk menes ikke mer enn nødvendig, noe kortere behandlingstid enn tidligere og minst mulig bruk av bredspektret antibiotika. På det siste feltet er norske tannleger gode, vi står for fem prosen av antibiotikabruken i Norge, og det meste er penicilliner.

Jon E.Dahl