Lønn for strevet

Ill: Yay Micro.

Det lønner seg å bli tannlege, skriver den svenske Tandläkartidningen, med utgangspunkt i at Sveriges academikers centalorganisation (Saco) har sammenlignet livslønningene til ulike akademikergrupper.

Legene kommer ut med en livslønn på 22,8 millioner, mens tannlegene lander på 17,8 millioner. Til sammenligning tjener tannpleierne 12,7 millioner i løpet av sitt yrkesliv. De som begynner å jobbe rett etter videregående ender på 14,6 millioner.

Tannlegenes nettolønn, altså etter skatt og nedbetaling av studielån, er 22 prosent høyere enn for dem som begynner å jobbe rett etter videregående, skriver Tandläkartidningen.

Legene, som er dem som kommer best ut av undersøkelsen, tjener 56 prosent mer enn dem som ikke tar høyere utdanning og 28 prosent mer enn tannlegene.

Tannlegene kommer litt bedre ut av denne undersøkelsen, altså med en høyere livslønn sammenlignet med andre, enn i tilsvarende undersøkelse gjennomført i 2004, basert på 2002-data. Dette kan skyldes at den gang var bare offentlig ansatte tannleger med, mens privatpraktiserende er noe mer inkludert denne gangen.

Undersøkelsen denne gangen har tatt utgangspunkt i Statistiska centralbyråns opplysninger om 2009-lønninger, og 750 000 personer er inkludert. En beregner livslønnen ut fra det man tjener fra og med det andre halvåret det året man fyller 19 år og til og med det året man fyller 85.