På valg

Det nærmer seg representantskapsmøte i NTF. Og det nærmer seg valg til nytt hovedstyre i foreningen. Syv kandidater er innstilt av valgkomiteen, til syv verv.

To kandidater til hovedstyret er allerede pekt ut av henholdsvis Sentralt næringsutvalg og Sentralt forhandlingsutvalg, ved å være valgt som leder for utvalgene. Disse skal altså ikke velges, men trenger godkjenning av representantskapet før de trer inn i hovedstyret

Vi bringer her videre hva alle kandidatene til hovedstyret sier de vil legge vekt på i sitt arbeid, dersom de blir valgt på representantskapsmøtet som finner sted i Oslo 25.-26. november.

Camilla Hansen Steinum

Presidentkandidat

(Gjenvalg. Har vært hovedstyremedlem i én periode.)

Alder: 35år

Utdanning: Nordisk grunnfag UIO 1995-96, Cand. Odont. Oslo 2002. Kurs i lystgass-sedasjon, UIO 2003.

Praksis: Offentlig ansatt/distriktstannlege Østfold 2002-06, undervist VKII for tannhelsesekretærer 2002 og 2005-06, privat praksis Fredrikstad 2003-. Instruktørtannlege, UIO 2006-07. Underviser i kommunikasjon og atferdsfag, UIO 2010-.

Foreningserfaring: Styremedlem Østfold TF 2005, kasserer Østfold TF 2006, leder Østfold TF 2007- varamedlem NTFs hovedstyre 2008-09, medlem NTFs hovedstyre 2010-.

- Hva ser du som den eller de største utfordringen(e) for Tannlegeforeningen i tiden fremover?

- Skal NTF fortsatt være en sterk organisasjon er vi avhengige av engasjerte medlemmer. Det er viktig å øke engasjementet i lokalforeningene og å rekruttere til tillitsvalgtarbeid. For å forankre NTFs politikk blant medlemmene er det fra sentralt hold viktig med god kommunikasjon og informasjonsflyt ut til lokalforeningene, både til tillitsvalgte og til enkeltmedlemmer.

Bransjen har de siste årene opplevd store endringer, og det har kommet, og vil komme, flere pålegg fra myndighetene. NTF må arbeide for at tannlegene fortsatt sikres gode drifts- og arbeidsbetingelser, samtidig som pasientene sikres en god tannhelse. Vi må gi medlemmene god veiledning og hjelp til å gjennomføre endringer og etterkomme pålegg.

Det blir viktig å legge til rette for et velfungerende samarbeid mellom offentlig og privat sektor, slik at vi sammen kan løse oppgavene vi står overfor. Mange svake pasientgrupper faller fortsatt utenfor de etablerte ordningene, og vi må arbeide for at disse skal få den tannhelsehjelpen de behøver.

Jeg er glad for at vi har en samlet tannlegeforening i Norge. Det er viktig å jobbe videre for at det forblir slik, på tross av ulikhetene de ulike gruppene representerer. Det gir NTF troverdighet og påvirkningsmulighet.

- Hvilke(n) oppgave(r) mener du NTF bør prioritere i kommende toårsperiode?

- Obligatorisk etterutdanning vil føre til store oppgaver for foreningen. Vi må få på plass et system som fungerer og et godt kurstilbud til medlemmene i alle deler av landet.

NTF må fortsette sitt arbeid opp mot helsemyndighetene for å sikre gode rammebetingelser for medlemmene. Det er viktig at NTF samarbeider med myndighetene slik at vi oppnår løsninger som er gode for både tannleger og pasienter.

Tannhelse er i medienes søkelys. Det blir viktig å ha en klar strategi i forhold til media i tiden fremover, og tillitsvalgte både lokalt og sentralt må skoleres.

Medlemskap i NTF skal være et kvalitetsstempel. Fokus på obligatorisk etterutdanning og etikk er viktige elementer i dette.

- Hvilket område i NTFs arbeidsprogram vil du spesielt engasjere deg i?

- De fleste områdene av NTFs arbeidsprogram griper inn i hverandre, og det må ses på som en helhet. Jeg er allikevel veldig opptatt av at NTF skal være en forening med medlemmer som er faglig oppdaterte og har en høy etisk standard. Jeg har jobbet mye med revisjon av de etiske reglene i denne perioden, og jeg har sett viktigheten av å ha en medlemsmasse som følger disse reglene. Det vil skape og opprettholde gode relasjoner både mellom tannlege og pasient, men også mellom medlemmene, og dermed forebygge konflikter.

Det kommer store utfordringer for NTF i årene som kommer, og det er viktig at både de tillitsvalgte og sekretariatet er rustet for de oppgavene vi står foran. Det blir viktig å høyne engasjementet og å fortsette å bygge en kompetent, sterk og samlet organisasjon.

- Hva vil du ellers si at du har å tilføre NTFs hovedstyre, som er spesielt for deg og ditt kandidatur?

- Jeg driver nå privat praksis, men jeg har også jobbet i offentlig sektor og ved universitetet. Det gir meg en bred erfaring og en forståelse for de ulike sektorene.

Lokalforeningsarbeidet gjennom mange år, og den siste perioden i hovedstyret, har gitt meg et godt innblikk i NTF og arbeidet i foreningen. Jeg håper og ønsker at jeg kan få bruke engasjementet mitt til å jobbe videre for NTFs medlemmer.

Jørn André Jørgensen

Visepresidentkandidat

(Gjenvalg. Har sittet tre hovedstyreperioder, hvorav en som visepresident)

Alder: 34 år

Utdanning: Cand. odont. Oslo 2001.

Praksis: Militærtannlege 2001 - 02, assistent privat praksis Bodø 2002 - 03, offentlig ansatt Bodø 2002 - 04, privat praksis Langesund 2004-.

Foreningserfaring: Sekretær Nordland TF 2002 - 03, leder Nordland TF 2003 - 04, leder Telemark TF 2005 - 2010, medlem av NTFs hovedstyre 2006-, visepresident i NTF 2010-.

- Hva ser du som den eller de største utfordringen(e) for Tannlegeforeningen i tiden fremover?

- Jeg ser flere utfordringer, men tar bare med to. Den første utfordringen er tannlegenes plass ved økt samhandling i helsesektoren. Dette er en problemstilling med mange sider. Både om tannlegene vil bli inkludert fra myndighetenes side, om forskjellig helsepersonell vil være motivert for samarbeid og ikke minst om tannlegene ønsker å bli en del av en slik utvikling. Jeg mener vi skal være en del av helsesektoren, og foreningens jobb blir å skaffe tannlegene en best mulig plass innenfor denne helheten.

Videre står privat sektor overfor utfordringer. Noe henger sammen med det som er nevnt over, men en ting til spiller inn. Det ser ut til å bli overskudd av tannleger. Dette sammen med endret praksisstruktur kan gi økte spenninger innen privat sektor. Det blir utfordrende både å yte god hjelp til forskjellige grupper, kanskje med motstridende interesser. I tillegg kan det bli utfordrende å representere en sprikende gruppe utad.

De offentlige tannlegene er heller ikke glemt, men for tiden ser Den Offentlige Tannhelsetjenesten ut til å være i en stabil fase. Om det ligger noen skjulte trusler i arbeidet med ny tannhelselov klarer ikke jeg å spå noe om, men da må det tas når det kommer.

- Hvilke(n) oppgave(r) mener du NTF bør prioritere i kommende toårsperiode?

- Jeg mener NTF bør bruke de to kommende årene på å få til et godt nettbasert tilbud for utdanning og informasjonsutveksling. Bruk av nettbaserte løsninger skal ikke nødvendigvis skyve ut dagens løsninger, men vil være et naturlig supplement. Nettbaserte kurs er en forutsetning for å lykkes med obligatorisk etterutdanning og for å kunne nå hele landet med et godt tilbud. Nettbaserte løsninger bør også utnyttes bedre til erfaringsutveksling mellom tannleger og meningsutveksling mellom foreningens tillitsvalgte og medlemmer.

Det bringer meg til prioritert område nummer to, kommunikasjonsstrategi. Både i forhold til samfunnet, media og internt. Tiden når tannlegene ligger under radaren tror jeg er over. Samtidig forventer medlemmene mye raskere og mer omfattende diskusjon med styret. Jeg mener de siste to årene har vist hvor viktig dette er, og det er ingen grunn til å tro at behovet blir mindre i årene som kommer.

- Hvilket område i NTFs arbeidsprogram vil du spesielt engasjere deg i?

- Det meste engasjerer meg, så dette spørsmålet er vanskelig. Jeg synes tannlegenes plass i samfunnet er viktig. Både for å få en plass og for å få krav og løsninger tilpasset oss. Kommunikasjon er en annen, både utad og innad. Men skal jeg velge noe må det likevel bli nettbasert utdanning, informasjon og kommunikasjon. Og videre oppfølging av IT er vel en selvfølge for min del hvis jeg skulle bli gjenvalgt.

- Hva vil du ellers si at du har å tilføre NTFs hovedstyre, som er spesielt for deg og ditt kandidatur?

- En ting er i det minste spesielt, jeg fikk oppgaven med IT. Det har selvfølgelig gitt meg mye kunnskap om tannlegers bruk av IT, lovverk og myndighetenes mål med utviklingen. Men viktigere er erfaringen med å representere tannlegene i møtet med upopulære krav. Det har lært meg mangt om kommunikasjon, og jeg håper å lære mer om forankring og demokrati i møtet med slike problemstillinger.

Arnt Einar Andersen

(Gjenvalg. Har sittet to hovedstyreperioder.)

Alder: 42 år

Utdanning: Cand. odont. Bergen 1995.

Praksis: Privat praksis Trondheim 1995-.

Foreningserfaring: Vaktkoordinator Sør-Trøndelag TF 1996 - 98, vara informasjonssekretær Sør-Trøndelag TF 1997 - 99, styremedlem Praksiseierforeningen 2004 - 2007, nestleder Sør-Trøndelag TF 2005-, medlem Sentralt næringsutvalg 2006 - 07, varamedlem NTFs hovedstyre 2006 - 07, medlem NTFs hovedstyre 2008-.

- Hva ser du som den eller de største utfordringen(e) for Tannlegeforeningen i tiden fremover?

- Tannleger er utsatt for en stadig sterkere byråkratisering av sitt arbeid. Det kreves mer dokumentasjon fra tannlegene i pasientarbeidet og i organisering av virksomhetene. Det har skapt behov for kompetanse på helt nye områder, og det er ressurskrevende. I tillegg til sterkere reguleringer opplever vi økt medieoppmerksomhet. Dette har skapt både stress og bekymring blant mange tannleger. Det er en utfordring å finne løsninger der foreningen bedre støtter medlemmene i den nye virkeligheten, og samtidig påvirker myndighetskravene slik at de er rasjonelle og formålstjenelige for tannlege og pasient.

Tannlegeforeningen har god medlemsoppslutning blant norske tannleger. Deltakelsen i foreningens organer er derimot varierende. Tilbakemeldinger fra medlemmene etter siste årets medieoppslag indikerer allikevel et stort engasjement. Det vil være en styrke for foreningsdemokratiet om dette engasjementet i sterkere grad kanaliseres inn i de etablerte foreningsorganer. Der kan medlemmene best påvirke og ansvarliggjøres foreningens standpunkter, posisjon, funksjon og arbeid. Slik vil foreningens politikk også få en bredere forankring. For å bidra til det må vi blant annet revurdere våre strategier for kommunikasjon internt og eksternt.

- Hvilke(n) oppgave(r) mener du NTF bør prioritere i kommende toårsperiode?

- Det er nødvendig å prioritere de oppgaver som jeg allerede har nevnt som utfordringer. Her kan utviklingen av obligatorisk etterutdanning med etablering av nye kurs være et viktig virkemiddel.

Arbeidet med ny tannhelselov er fortsatt ikke sluttført. Jeg håper og tror at det vil komme noe konkret fra myndighetene i neste periode. Da må det bli en prioritert oppgave å videreføre foreningens arbeid på dette området.

Videre må Tannlegeforeningen evaluere sine tjenester til medlemmene i forhold til foreningens formål, ressursbruk og de utfordringer medlemmene står overfor.

- Hvilket område i NTFs arbeidsprogram vil du spesielt engasjere deg i?

- Til årets representantskap foreslås det å endre arbeidsprogrammets struktur. Hensikten er å tydeliggjøre de oppgaver som skal prioriteres, fra oppgaver som er løpende. Om den nye strukturen blir vedtatt vil arbeidsprogrammet styre oppmerksomheten mot de områder styret skal engasjere seg mest i. Dette vil jeg selvsagt respektere og representantskapsvedtaket vil være førende for mitt engasjement i hovedstyret.

- Hva vil du ellers si at du har å tilføre NTFs hovedstyre, som er spesielt for deg og ditt kandidatur?

- Dette har ikke endret seg mye siden sist valg. Jeg har erfaring som praksiseier, arbeidsgiver og leder. Fra dette, sammen med erfaringer fra lokale og sentrale verv, i og utenfor NTF, har jeg skaffet meg en samlet kompetanse og forståelse som er nyttig i arbeidet for den private og offentlige tannhelsetjenesten. Denne kunnskap gjør meg produktiv i arbeidet med å identifisere problemstilinger, finne løsninger på problemene og bidra til gode prosesser.

Bernt Vidar Vagle

(Gjenvalg. Har sittet en hovedstyreperiode.)

Alder: 47 år

Utdanning: Cand. odont. Bergen 1989

Praksis: Offentlig ansatt i Sandnes 1989 - 1994. Privat praksis Sandnes 1989-

Foreningserfaring: I Rogaland tannlegeforening: Kursreferent 1991 - 1993, informasjonssekretær 1994 - 1996, kurskontakt 1997 - 2000, leder av RTFs fagnevnd 2001 - 2004 og leder RTF 2004 - 2006,Varamedlem NTFs hovedstyre 2007 - 2009, Hovedstyremedlem 2010-

- Hva ser du som den eller de største utfordringen(e) for Tannlegeforeningen i tiden fremover?

- Helse- og omsorgsdepatementet har iverksatt revisjon av tannhelsetjenesteloven. Revidert lov kommer på høring i 2012 og medfører nye utfordringer for NTF. Gjennom denne loven får vi nye føringer for fremtidig utvikling av hele tannhelsetjenesten. Vi vil bli utfordret både i offentlig og privat sektor. Fornying av tannhelsetjenesteloven kommer i kjølvannet av St. meld. 35 som tar til orde for å øke tilgjengeligheten på tannhelsetjenester og viske ut sosiale forskjeller, samt utvikle tannlegenes kompetanse.

Obligatorisk etterutdanning (OEU) for alle tannleger vil utvilsomt gi NTF nye utfordringer med hensyn til organisering og utvikling av nytt kurstilbud. Dette vil bli et viktig arbeid og vil synliggjøre NTF som en aktiv og ansvarlig organisasjon.

Forbrukerrådet har fått i oppdrag å etablere og drifte en ny nettbasert markedsportal. Denne skal inneholde andre parametere enn bare pris. Det vil være viktig for tannlegene at NTF er en aktiv aktør i forhold til utformingen.

NTF bør fortsatt arbeide for gode trygdeordninger for de som trenger det mest. Fra 1. Januar 2011 er det blitt mulig å få utført tannbehandling for trygdens regning i utlandet. NTF bør jobbe for at de kompetansekrav som gjelder i Norge skal ha tilsvarende gyldighet innenfor EØS .

- Hvilke(n) oppgave(r) mener du NTF bør prioritere i kommende toårsperiode?

- Iverksette obligatorisk etterutdanning. Utvikle nettbaserte kurspakker og lage kurs som kan rullere rundt i lokalforeningene. Tilgjengeligheten og omfanget av NTFs kursprogram må økes.

Stimulere til klinisk praksisnær forskning gjennom utvikling av kompetansesentrene og legge til rette for desentralisert spesialistutdanning gjennom ulike finansieringsmodeller.

Arbeide for en god geografisk spredning av tannleger.

Forankre de etiske reglene hos medlemmene og tydeliggjøre hva det betyr å være medlem av NTF. Utvikle kurs innen etikk som implementeres i obligatorisk etterutdanning.

NTF bør utvikle seg innenfor medlemsrådgivning der også nettbasert informasjon kan tilbys.

- Hvilket område i NTFs arbeidsprogram vil du spesielt engasjere deg i?

- Jeg vil engasjere meg i å videreutvikle foreningens kapasitet og kompetanse til å levere etterutdanning. Ønsker å iverksette obligatorisk etterutdanning for tannleger der utvikling av nye NTF kurs står sentralt. OEU skal være et verktøy for alle medlemmer til å holde seg faglig oppdatert.

Bidra til utvikling av en god tillitsmannsopplæring på alle nivå, og at denne teller med innenfor obligatorisk etterutdanning.

Jeg har også et engasjement innenfor finansiering og utvikling av de odontologiske kompetansesentrene slik at de kan tilby kompetanseheving hos tannleger og drive praksisnær forskning.

Å stimulere til gode trygdeordninger for dem som trenger det mest.

Jobbe for gode arbeids- og driftsbetingelser innenfor privat sektor.

- Hva vil du ellers si at du har å tilføre NTFs hovedstyre, som er spesielt for deg og ditt kandidatur?

- Jeg har lang erfaring som praktiserende allmenntannlege og er opptatt av tannhelsespørsmål. Gjennom flere år som tillitsvalgt og to år i hovedstyret har jeg fått økende innsikt i hvordan NTF drives.

Jeg har engasjement både innenfor offentlig og privat sektor.

Jeg trives i NTF og ønsker å bidra til at foreningen skal ha et godt omdømme både innad og utad.

Jeg er omgjengelig og har gode samarbeidsevner.

Anne Beate Sønju Clasen

(Ny i hovedstyresammenheng.)

Alder: 54 år

Utdanning: Begynte på Oslo-kull 78/83, Eksamen Göttingen, Tyskland des.1983,

Dr. odont UiO, Spesialist i pedodonti UiO

Praksis: Off.tannhelsetjenseste Tyskland til 92, universitetsstip. 92 - 97,

deltid privat praksis i periodene 92 - 99 og 01 - 05,

ansatt i off. tannhelsetjeneste siden 2003

Foreningserfaring: Tillitsvalgt for tannleger i offentlig tannhelsetjeneste i landet Niedersachsen i Tyskland i perioden 1989 - 1992. I Norge først tillitsvalgt i UTV- Akershus, fra 2005 i UTV-UiO (2005 - 2006 som leder, var med å starte opp UTV-UiO etter flere års dvale), er en av dem som holder på med lønnsforhandlinger for NTFs medlemmer ved Od.fak, UiO. I styret i OTF siden 2005, leder av OTF fra 2010-. Tidligere redaktør av OTF-nytt, fremdeles i redaksjonskomiteen. Vara i Tidendes redaksjonskomité 2007-.

- Hva ser du som den eller de største utfordringen(e) for Tannlegeforeningen i tiden fremover?

- En av de største utfordringene er å beholde NTFs spesialistmedlemmer. Vi må imøtekomme disse på en annen måte enn tidligere og gjøre det til vår oppgave å ivareta disse medlemmene like mye som våre allmennpraktiserende. Dette er blitt spesielt viktig siden myndighetene nå skal godkjenne spesialister og ikke lenger NTF.

NTF har en stor utfordring i det å se fremover. Det er en tradisjonsrik forening som gjennom organisasjonen gir medlemmene en sterk stemme. Det bør arbeides sterkere innad med enda bedre kontakt til alle lokalforeninger, slik at alle forstår hvor viktig det er å reagere med forandringer ved nye krav til organisasjonen.

- Hvilke(n) oppgave(r) mener du NTF bør prioritere i kommende toårsperiode?

- Det ene er å ta vare på spesialistene og med det også universitetenes medlemmer i NTF, men det finnes også mange oppgaver som et hovedstyre aldri kan legge til side. Blant disse er etiske regler og hvordan vi som medlemmer forholder oss til hverandre. NTF rommer etter hvert mange medlemmer fra ulike kulturer, disse bør ses, høres og tas vare på slik at det blir positivt for NTF som helhet.

En annen ting er å opptre enda tydeligere overfor medlemmer og pasienter, overfor befolkningen. NTF og media er etter min mening en utfordring som bør prioriteres.

- Hvilket område i NTFs arbeidsprogram vil du spesielt engasjere deg i?

- Etikk har jeg allerede nevnt, men jeg er også veldig opptatt av obligatorisk etterutdanning. Dette er to ting som skal og bør ha stor innflytelse på enhver tannleges hverdag, derfor har jeg lyst til å engasjere meg i dette.

- Hva vil du ellers si at du har å tilføre NTFs hovedstyre, som er spesielt for deg og ditt kandidatur?

- Oslo har cirka 1 400 medlemmer. Vi har igjen og igjen sett at det som skjer i Oslo, det sprer seg etter hvert til andre deler av landet. Da er det nyttig å ha en i hovedstyret som har møtt slike utfordringene på lokalt plan. Jeg har ledet landets største forening i to år, det har gitt meg nyttig erfaring, gode ideer og skjerpet oppmerksomhet overfor felles utfordringer og oppgaver i NTF sentralt.

Torbjørn Fauske

(Ny i hovedstyresammenheng.)

Alder: 47

Utdanning: Cand. odont., Oslo 1988,

Praksis: Militærtannlege/garnisonstannlege, Skjold garnison 1988 - 1990, offentlig

ansatt tannlege Mosjøen 1990 - 92, Tromsø 92 - 96, Mosjøen 96-

Foreningserfaring: Styremedlem OTL Nordland 91 - 92 og Troms 95 - 96. Styremedlem UTV- Nordland 2002 - 2003, leder UTV- Nordland 2004 - . Varamedlem SF 2006 - 2012, leder Nordland tannlegeforening 2010-

- Hva ser du som den eller de største utfordringen(e) for Tannlegeforeningen i tiden fremover?

- Den bebudede tannhelsesatsingen fra forrige stortingsvalg, ble dessverre mer valgflesk enn realiteter. Ting tar tid, særlig i den politiske verden, men behovet for en styrking og videreutvikling av tannhelsefeltet er i alle fall plassert på kartet, med de muligheter dette gir oss.

Våre myndigheter står overfor stadig større og svært kostnadskrevende oppgaver, blant annet innenfor helsevesen og eldreomsorg. Tannlegeforeningens utfordring blir derfor å sørge for at satsingen på tannhelsefeltet ikke forsvinner i dette dragsuget!

For å oppnå dette mener jeg det er viktig at tannlegeforeningen evner å organisere seg på en slik måte innad, at vi utad kan styrke vår posisjon som en kompetent og troverdig premissleverandør overfor myndigheter og helsebyråkrati i disse spørsmålene.

Her må vårt hovedfokus være en kvalitativt god tannhelsetjeneste for våre pasienter, med en størst mulig grad av sosial og geografisk rettferdig fordeling.

Til dette formål kreves en styrket, og kvalitativt god, tannlegestyrt, offentlig tannhelsetjeneste, parallelt med gode drifts- og rammebetingelser for privat sektor.

Mer samarbeid mellom offentlig og privat sektor bør også være et satsingsområde i denne sammenheng.

Vi trenger derfor en samlet og sterk tannlegeforening, som til tross for interesseforskjeller, har gjensidig respekt og forståelse mellom de ulike sektorer.

Da har man muligheten for en konstruktiv og utviklende meningsbrytning innad og samtidig kan en sette makt bak våre felles mål og krav utad.

- Hvilke(n) oppgave(r) mener du NTF bør prioritere i kommende toårsperiode?

- Ny tannhelsetjenestelov vil selvfølgelig være en viktig sak for oss.

I tillegg blir god implementering av obligatorisk etterutdanning, i den form som vedtas på årets representantskap viktig.

For offentlig ansatte tannleger bør det være en selvfølge at denne etterutdanningen ytes av arbeidsgiver.

I tillegg til kvalitativt gode sentrale kurs, trengs en videreutvikling og styrking av det lokale kurstilbudet, enten det kanaliseres gjennom TSE, eller med sentral støtte til øvrig lokal kursvirksomhet. God tillitsvalgtopplæring bør også prioriteres høyt i denne sammenheng, da dette vil styrke både rekrutteringen til verv, og engasjementet blant medlemmene.

Det er store forskjeller mellom lokalforeningene når det gjelder ressurser og geografi, så her vil mange trenge støtte fra sentralt hold til sin lokale kursvirksomhet.

Utvikling av nettbaserte kurs burde også by på nye muligheter i så måte.

- Hvilket område i NTFs arbeidsprogram vil du spesielt engasjere deg i?

- Siden jeg kommer fra et fylke som har hatt store (til tider kanskje også de største?) bemanningsproblemer i tannhelsetjenesten de siste 10 - 15 årene, er vel målet om en tilfredsstillende tilgang på tannhelsetjenester i hele landet, et naturlig valg, og herunder også gode lønns- og arbeidsvilkår for ansatte tannleger.

Uansett synes jeg hele arbeidsprogrammet er viktig, hvor helheten skal gi alle tannleger best mulige arbeidsvilkår og rammebetingelser, for derved å kunne tilby sine pasienter en god tannhelsetjeneste.

- Hva vil du ellers si at du har å tilføre NTFs hovedstyre, som er spesielt for deg og ditt kandidatur?

- Jeg har lang erfaring som offentlig ansatt tannlege fra et fylke med til tider stor tannlegemangel, og derved også mange yrkesmessige utfordringer.

I mange av disse årene har jeg vært UTV-leder, og i tillegg sittet som varamedlem i Sentralt forhandlingsutvalg. De siste to årene har jeg vært leder av lokalforeningen.

Som forhandlingsleder og ansatt i en tannhelsetjeneste med slike utfordringer gjør man seg mange erfaringer. Jeg har derfor god forhandlingskompetanse og kjennskap til avtaleverket. Den offentlige tannhelsetjenesten har jeg naturligvis god innsikt i, men jeg har også god kjennskap til privat praksis og deres utfordringer.

Grethe Wergeland

(Ny i hovedstyresammenheng.)

Alder: 54

Utdanning: Cand. odont Oslo 1981

Praksis: Nordland fylkeskommune 1982 - 87, Nord-Trøndelag fylkeskommuen, 1987 - 90, Akershus fylkeskommune 1990 - 94, Buskerud fylkeskommune 1994-

Foreningserfaring: Styremedlem Buskerud tannlegeforening, UTV-representant 2002 - 05, Fellestillitsvalgt Akademikerne Buskerud fylkeskommune 2002 - 04, Hovedtillitsvalgt NTF 2005-, Kurskontakt Buskerud Tannlegeforening 2005 - 07, Nestleder Buskerud Tannlegeforening 2007 - 09, Leder Buskerud Tannlegeforening 2009-

- Hva ser du som den eller de største utfordringen(e) for Tannlegeforeningen i tiden fremover?

- God dialog med myndighetene i det fortsatte arbeidet med ny tannhelselov og sørge for at det blir avgitt et godt høringssvar når det blir aktuelt. Det må være gode rammebetingelser både for offentlig og privat sektor og vi må være samlet med et felles mål og strategi overfor myndighetene.

Det er stortingsvalg om to år og vi må sørge for at tannhelse og finansieringen av denne er på dagsorden i perioden frem mot dette. Både tannlegers og pasientenes interesser må ivaretas

Sørge for at tannlegene får et godt etterutdanningsprogram med bred oppslutning fra medlemmene.

Støtte og stimulere lokalforeningene slik at oppslutningen om foreningsarbeidet øker.

- Hvilke(n) oppgave(r) mener du NTF bør prioritere i kommende toårsperiode?

- Å ivareta medlemmenes rammebetingelser og sørge for videreføring av et godt samarbeid mellom offentlig og privat sektor .Være pådriver i de politiske prosesser og være tydelige i mediebildet i alt fra spørsmål om tannlegepriser, trygdespørsmål og pasientrettigheter.

Fortsette arbeidet med IKT-satsingen. Vi må sikres gode systemer som er brukervennlige og ikke påfører oss mer byråkrati og administrasjon.

Det vil være behov for en styrket offentlig sektor også i fremtiden. Det bør blant annet arbeides for at de som underviser våre fremtidige kolleger har så gode arbeidsvilkår at rekruttering til fakultetene ikke blir noe problem. En god geografisk spredning av tannleger og spesialister er også viktig.

- Hvilket område i NTFs arbeidsprogram vil du spesielt engasjere deg i?

- Nåværende arbeidsprogram er for perioden 2010 - 2011, men jeg regner med at et fremtidig program ikke vil ha de store endringer. I utgangspunktet er jeg interessert i hele programmet, men er spesielt interessert i gode lønns- og arbeidsvilkår i offentlig sektor, etterutdanning og etikk.

- Hva vil du ellers si at du har å tilføre NTFs hovedstyre, som er spesielt for deg og ditt kandidatur?

- Jeg har etter hvert fått allsidig erfaring med lokalforeningsarbeid i Buskerud og har hatt flere verv. For tiden er jeg leder av lokalforeningen og er også hovedtillitsvalgt for de offentlig ansatte tannleger i fylket. Jeg er opptatt av gode samarbeidsforhold og vil arbeide for et godt samarbeid mellom offentlig og privat sektor. Vi er heldige som har et samlet NTF og slik ønsker jeg det fortsatt skal være.

Jan Theien

(Gjenvalgt som leder av Sentralt forhandlingsutvalg (SF). Har sittet i to hovedstyreperioder.)

Alder: 61 år

Utdanning: Cand. odont. Bergen 1975

Praksis: Offentlig ansatt/distriktstannlege Vittangi (Norrbotten Län) 1975 - 77, Sandnessjøen 1977 - 78, Flå i Hallingdal 1978 - 80, Mo i Rana 1980 - 83, Stamsund 1983 - 86, Kabelvåg , 1987 - 88, Vik i Hole 1988 - 92, Mo i Rana 1993 - 96, Asker 1996-.

Foreningserfaring: Leder UTV-Akershus 2002-, nestleder Sentralt forhandlingsutvalg 2004 - 07, leder Sentralt forhandlingsutvalg 2007-, varamedlem NTFs hovedstyre 2004 - 07, medlem NTFs hovedstyre 2007-.

- Hva ser du som den eller de største utfordringen(e) for Tannlegeforeningen i tiden fremover?

- NTF er ansett som en seriøs forening med et godt rykte og blir lyttet til av myndighetene. Ved dialog og langsiktighet har vi kunnet oppnå mer for våre medlemmer enn om man hadde valgt en konfronterende linje. Dette er et arbeid som må fortsette. Det å opprettholde tilliten både i befolkningen og overfor myndighetene er et ansvar vi alle har som medlemmer av NTF, men i særdeleshet vi som er tillitsvalgte. Vi har forventninger til at myndighetene prioriterer tannhelse med økte midler i tiden fremover. Så lenge vi blir lyttet til i forhold til hvordan midlene kommer befolkningen best tilgode vil vi kunne bevare og videreutvikle det beste ved den private og den offentlige tannhelsetjenesten.

- Hvilke(n) oppgave(r) mener du NTF bør prioritere i kommende toårsperiode?

- NTF må bidra til at vi kan ha et sosialt rettferdig og likeverdig tannhelsetilbud uavhengig av hvor i landet man bor eller hva slags økonomi man har. Pris og tilgjengelighet blir like viktig. En god geografisk spredning av tannleger og spesialister krever en god organisering. Ledelse, både av offentlig og privat virksomhet er et felt hvor NTF må engasjere seg i sterkere grad enn tidligere. Tannleger bør ledes av tannleger. Vi må tilrettelegge bedre slik at tannleger tør og vil påta seg både klinikk-, fag- og ledelsesansvar.

- Hvilket område i NTFs arbeidsprogram vil du spesielt engasjere deg i?

- Som leder av Sentralt forhandlingsutvalg (SF) er mitt arbeidsfelt lønns- og arbeidsforhold innenfor «offentlig virksomhet», eller mer presist tariffbundne virksomheter. Vi har ansatte tannleger i fylkeskommunene (KS), på Universitetene, i militæret, Helfo (alle i staten) og på sykehusene (helseforetakene). Vi skal sikre godt skolerte tillitsvalgte for NTF både lokalt og sentralt. Konkurransedyktig lønn og god rekruttering er hovedmålet. Sammen med Akademikerne jobber vi både sentralt og lokalt for å forbedre rammevilkårene for offentlig sektor.

- Hva vil du ellers si at du har å tilføre NTFs hovedstyre, som er spesielt for deg og ditt kandidatur?

- Denne gang kan det se ut som jeg blir kontinuiteten i hovedstyret fra offentlig side. NTF er både en profesjons- og en fagforening. Gjennom Akademikerne deltar vi i et større fellesskap med påvirkningsmuligheter utover de rent tannhelsemessige. Det skal være høyt under taket i en forening som NTF. God meningsutveksling er sundt. Enighet er likevel noe vi bør bestrebe. I Norge har vi én tannlegeforening, det er en styrke, men ingen selvfølge. En samlet forening hvor offentlige og private tannleger står samlet utad vil ha større gjennomslag overfor myndighetene enn to separate foreninger. I Norge innser vi dette. I Danmark har man etter iherdige forsøk på fusjon nå for godt skrinlagt håpet om en felles forening, noe vi sterkt beklager.

Gunnar Amundsen

FOTO: kristin aksnes.

(Nyvalgt leder i Sentralt næringsutvalg (SNU).)

Alder : 47

Utdanning: Cand. odont, Bergen, 1989

Praksis : Deltidsansatt i den offentlige tannhelsetjeneste 1989 - 1991. Assistenttannlge 1989 - 1995. Privat praktisernede tannlege 1995-

Foreningserfaring: 96 - 98 Nestleder Haugaland tannlegeforening, 98 - 2002 Leder Haugaland tannlegeforening, 2007 - 2008 Nestleder Haugaland Tannlegeforening, 2009 - 2011 Leder Haugaland Tannlegerforening, 2009 Varamedlem Sentralt næringsutvalg (SNU), 2010 - 2011 Utvalgsmedlem SNU

2012- Leder SNU

- Hva ser du som den eller de største utfordringen(e) for tannlegeforeningen i tiden fremover?

- Tannlegeforenigens største utfordring er å tydeliggjøre sine standpunkt i forhandlinger med ulike offentlige etater for etablering av nye pålegg. Den seinere tid har med tydelighet vist at foreningen i for stor grad har tatt eierskap i fremforhandlete avtaler. Tannlegeforeningen har i tillegg stått i fremste rekke for å implementere aktuelle pålegg.

Det har vært vanskelig for medlemsmassen å skille mellom hvem som i utgangspunktet har vært bestiller og hvem som har vært høringsorgan. Det er vesentlig at foreningen orienterer sine medlemmer om sitt standpunkt, og tydeliggjør svakheter ved fremforhandlete pålegg. Implementering av avtaler skal etter mitt syn foretas av påleggsstiller, og ikke ved hjelp av tannlegeforeningens tillitsmannsapparat.

I tillegg mangler vi en tydelig mediestrategi!

- Hvilke(n) oppgave(r) mener du NTF bør prioritere i kommende toårsperiode ?

- Etter min mening er det betimelig med en strategidebatt! Hvordan engasjere vår medlemsmasse, likegyldighet er vår store utfordring. Vi må være proaktive, og sense i større grad hva som opptar medlemmene og komme dem i forkjøpet.

- Hvilket område i NTFs arbeidsprogram vil du engasjere deg i ?

- Påvirke beslutninger som har konsekvens for tannlegenes arbeids- og driftsforhold.

Være synlig overfor befolkningen og bygge opp under medlemmenes interesser gjennom media og i samfunnsdebatten

Opparbeide høy grad av tilhørighet til Tannlegeforeningen både lokalt og sentralt

- Hva vil du si du har å tilføre NTFs hovedstyre, som er spesielt for deg og ditt kandidatur?

- Entusiasme og temperament!

Ellen BeateDyvi