Rendyrking

Nå sitter du med et historisk dokument i hånden. For den som liker å tenke sånn. Dette er nemlig siste gang katalogen over NTFs januarkurs kommer ut som en utgave av Tidende.

Fra og med neste årgang, 2012, har NTF, som utgiver av Tidende besluttet at både NTFs landsmøteprogram og kurskatalog tas ut av tidsskriftrekken.

Det er flere grunner til at Tidende ønsker å rendyrke tidsskriftet. Vi vil formidle odontologisk vitenskapelig fagstoff, aktualitetsstoff, foreningsnytt og debatt, fordi det er det vi tror at leserne forventer av et tidsskrift.

Ikke slik å forstå at vi ikke er opptatt av etterutdanning av tannleger. Det er nettopp det vi er. Publisering av vitenskapelige artikler og annet fagstoff, som ledd i norske tannlegers etterutdanning, er Tidendes bærebjelke og hovedvirksomhet.

Vi kan i den sammenheng fortelle at vi er i ferd med å utforme en søknad om PubMed-indeksering av Tidende. PubMed er en søkemotor som gir lesere over hele verden tilgang til sammendrag fra den bibliografiske databasen Medline. PubMed er ellers verdens største database innen medisin, sykepleie, odontologi, veterinærmedisin, helsestell og preklinisk vitenskap. Den har referanser til artikler fra cirka 4 800 tidsskrifter internasjonalt, fra 1966 og fremover. De fleste referansene har engelsk sammendrag. PubMed oppdateres dessuten daglig.

For Tidende innebærer søknadsprosessen at vi dokumenterer mange aspekter ved tidsskriftvirksomheten. Før alle tidsskriftets utgivelser kan kategoriseres som tidsskrift, har vi ikke sett det som aktuelt å sende inn en slik søknad, da vi har grunn til å tro at utgivelser som ikke er tidsskrift, som NTFs landsmøteprogram og kurskatalog ville svekket søknaden. Nå er dette ryddet opp i, og vi går i gang med det vi vet kan bli en lang prosess.

PubMed-indeksering av Tidende, som vi håper blir utfallet av prosessen, vil medføre økt prestisje for Tidende, og derigjennom forhåpentligvis gjøre det mer interessant for forfattere av vitenskapelige artikler å publisere i Tidende. Vi ønsker altså at en av konsekvensene av en eventuell indeksering av Tidende skal bli mer fagstoff, som igjen fører til mer kunnskapsoverføring til våre lesere.

Leserne vil naturligvis fortsatt få informasjon om NTFs kurs og landsmøter. Det er NTFs fagavdeling som overtar ansvaret for å markedsføre disse i fremtiden, slik de også har ansvaret for å arrangere dem. Mest sannsynlig vil dere få informasjon i form av papirbaserte publikasjoner, som vil gå som vedlegg til Tidende - på samme måte som representantskapsheftet, som tidligere var en ordinær Tidendeutgivelse. Nå kommer representantskapssakene i egen publikasjon, som sendes ut til medlemmene av NTF som vedlegg til Tidende. De fleste vil ha sett at heftet med sakene til årets representantskapsmøte kommer som vedlegg til denne utgaven av Tidende. Nå hører vi for øvrig at NTF går i tanker om at det kan være siste gang dette skjer, og at det er en mulighet for at representantskapssakene i fremtiden vil bli presentert utelukkende elektronisk. Om den utviklingen skjer, og når, vil tiden vise.

Vi i Tidende håper leserne blir fornøyd med utgivers avgjørelse om å rendyrke tidsskriftet.

Ellen BeateDyvi