Nye tider - samme etikk, i oppdatert utgave

Ved inngangen til forrige år oppnevnte hovedstyret en arbeidsgruppe som skulle gå gjennom NTFs etiske regler. Gruppens forslag til reviderte regler er behandlet i styret, det har vært ute til høring i lokalforeningene, og nå er det representantskapet som får det siste ordet. Jeg tror det er på tide å ta denne gjennomgangen nå. Ikke minst med tanke på det som skjedde i forbindelse med forbrukermyndighetenes test av tannleger i vår. En gjennomgang er i og for seg svært viktig for at reglene skal være så tidsriktige som mulig. Men like viktig er det med en debatt omkring etiske spørsmål generelt. Og da kan en slik gjennomgang være bra for å få til et engasjement i foreningen og blant medlemmene.

Forslaget til nye regler går ganske detaljert til verks. Det er nødvendig for at reglene skal kunne fungere i praksis og kunne håndheves. Forslaget har tatt behørig hensyn til gjeldende bestemmelser i helselovgivningen og andre relevante lover og forskrifter. Samtidig understrekes viktigheten av disse ved noen bestemmelser under den generelle delen. Det er bra som utgangspunkt for de mer spesifikke bestemmelsene som følger.

Når det gjelder tannlegenes forhold til pasientene er det blant annet foreslått å fjerne plikten til å delta i vakt. Det er nok dette punktet som har vakt størst diskusjon i lokalforeningene. Vi ser at vaktordninger kan fungere selv om denne bestemmelsen ikke brukes. Men vi vet også at vaktordninger har kommet i stand på bakgrunn av denne bestemmelsen. Helselovgivningen åpner for at forskrift kan brukes for å tvinge tannleger til å delta i vakt. Politikere fra alle partier er opptatt av at det skal finnes fungerende akuttilbud landet rundt. Det er derfor grunn til å anta at arbeidet med ny tannhelsetjenestelov vil ta høyde for dette, spesielt hvis nevnte punkt blir fjernet fra våre etiske regler.

Når det gjelder tannlegenes forhold til kolleger og medarbeidere er det viktig at de etiske reglene tar behørig hensyn til dette, men uten samtidig å gå på bekostning av pasientens ve og vel. Det er alltid pasientene som er viktigst.

Bestemmelsene om tannlegenes forhold utad er foreslått brakt mer i pakt med det som er situasjonen i samfunnet rundt oss. Her er å bemerke at tannlegene selvsagt ikke kan leve i sin egen boble uten å innordne seg etter gjeldende lovgivning - uansett hva vi måtte synes om den. Det har vært tider de siste par årene, med saker som helsenett og forbrukertest, da jeg i mitt stille sinn har tenkt at kanskje er det noen av oss som har mistet noe på veien her. Men forhåpentligvis tar jeg feil. Engasjementet omkring de etiske reglene tyder godt i så måte.

Forslaget innebærer regler for en myk, men meget bestemt saksbehandling hvis det er medlemmer som ikke følger reglene. Det er viktig at vi nå får konkrete saksbehandlingsbestemmelser som kan gi lik behandling uansett tilhørighet til lokalforening. Medlemmene må sikres rettsikkerhet og, ikke minst, like rettigheter, og jeg synes forslaget er meget godt og solid på dette punktet. Jeg forventer engasjert diskusjon på høstens representantskapsmøte, men jeg tror de fleste forslagene får massiv støtte.

Kjøreregler er nødvendige. NTFs reviderte etiske regelverk blir et godt og moderne utgangspunkt for alle tannleger. Vi forholder oss i det daglige til mange normer og retningslinjer, rent faglig. Det å ha et felles grunnlag for mellommenneskelige og kollegiale forhold tror jeg vil vise seg å være svært verdifullt i tiden som kommer. For mange vil en god del av de etiske bestemmelsene være selvfølgeligheter. Men vi vet av erfaring at det fort kan komme tider da det er meget viktig at vi har en kultur som ligger i blodet vårt. Et omforent etisk regelsett vil være en god rettesnor ikke minst i slike tider.

GunnarLyngstad