Rogaland kartlegger erosjoner

Tannhelse Rogaland FKF har i samarbeid med Universitetet i Oslo fått 400 000 kroner gjennom InnoMed til prosjektet Forebygging av erosjoner. InnoMed er et nasjonalt nettverk for behovsdrevet innovasjon i helsesektoren og skal bidra til økt effektivitet og kvalitet i helsesektoren gjennom utvikling av nye løsninger. Det er første gang det gis midler til tannhelsesektoren gjennom InnoMed.

Hensikten med prosjektet er å utvikle bedre tjenester for Tannhelse Rogaland med tanke på diagnostisering og behandling av syreskader, samt utvikle programmer for forebygging av syreskader hos barn og ungdom i samarbeid med bedrifter og industri.

Tannerosjoner, også kalt syreskader, er en tannsykdom som oppstår på grunn av kjemisk slitasje av tannemaljen som ikke involverer bakterier. Erosjoner er kronisk ødeleggende for emaljen og forårsaker uopprettelig tap av tannemalje og etterfølgende dentin. I dag er det få tannleger som har kompetanse på diagnostisering av tidligfase syreskader. Dette gir seg utslag i sen diagnostisering, som gir større skader og dyrere behandling.

Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo har nylig gjort en studie på forekomst av erosjoner blant 18-åringer i Oslo. Resultatene fra denne studien er under bearbeiding, men de første analysene viser opp til 33 prosent forekomst av erosjoner i denne aldersgruppen, noe som anses som svært høyt. Rapporter fra andre land viser at mer enn 50 prosent av ungdommer har slike skader på tennene, noen såpass alvorlige at de trenger umiddelbar behandling.

Utgiftene forbundet med slik behandling kan bli betydelige. Nye tjenester vil gjøre det mulig å identifisere utvikling av syreskader på tennene på et tidlig stadium, reparere eksisterende skader uten større inngrep, samt forbygge videre sykdomsutvikling.