Mødrenes helse og livsstil i svangerskapet og karies hos førskolebarn

Foto: Yay Micro.

The 23rd Congress of the International Association of Paediatric Dentistry ble arrangert i Aten 15.-18. juni 2011. Kongressen hadde ca. 1 500 deltagere fra 76 land. Norge var representert med 15 deltagere fra UiO, UiB og Tannhelsetjenesten i Akershus.

Hovedtema for kongressen var Interdisciplinary Approach to Paediatric Dentistry, og fagprogrammet var omfattende med symposier, forelesninger og presentasjoner av forskningsresultater, og omfattet de fleste temaer innen pedodonti. Fra den norske delegasjonen var det presentasjoner av forskningsresultater innen temaene karies hos småbarn, fyllingers levetid, følger av tannskader hos småbarn, barn med hjertefeil og aggressiv periodontitt hos ungdom.

Tema for presentasjonen som ble holdt av undertegnede var mødres helse og livsstil i svangerskapet og risiko for kariesutvikling hos førskolebarn. Studien er basert på data fra Den norske mor- og barnundersøkelsen og Tannhelsetjenesten i Akershus. I overkant av 1 300 barn er fulgt fra svangerskapet og til fem års alder. Spørreskjemadata er samlet inn i svangerskapet og i tidlig barndom i mor og barnundersøkelsen, og disse er koblet til innsamlede tannhelsedata ved fem års alder. Resultater fra studien viste at barn av mødre med høyere sukkerinntak i svangerskapet enn anbefalt i norske kostholdsanbefalinger hadde høyere sannsynlighet for å ha karies ved fem års alder enn barn av mødre med lavere sukkerinntak. Barn av mødre med kroppsmasseindeks (BMI) definert som overvekt og fedme hadde høyere sannsynlighet for å ha karies ved fem års alder enn barn av mødre med BMI definert som normal. I tillegg viste studien at mødrenes utdanningsnivå og innvandrerstatus hadde betydning for risiko for karies før fem års alder, med økt sannsynlighet for at barnet hadde karies ved fem års alder hvis mor hadde lav utdanning eller en eller begge foreldre hadde ikke-vestlig bakgrunn. Konklusjonen fra denne longitudinelle studien var at mødrenes livsstil allerede i svangerskapet kan benyttes som risikoindikator for å muliggjøre tidlig identifikasjon av barn med risiko for å utvikle karies i førskolealder.

Takk

Takk til minnefond for Knut og Liv Gard og for Frans Berggren for økonomisk bidrag.

Tove IWigen 

Stipendiat

Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo