Svar til Kari Odland:

Fagpolitikk er viktig, fagpolitikk er givende!

Først vil jeg takke Kari Odland for at hun bidrar med innspill til utvikling av NTFs arbeide og NTFs politikk. Det er lett å være enig med henne når hun peker på utfordringer foreningen står overfor. Det er derfor hyggelig å informere om at de fleste av utfordringene hun peker på, er saker det arbeides med akkurat nå.

Prisforskriften

NTF har i flere år informert politikerne og byråkratiet om at forskriften er foreldet og bør revideres. Arbeidet med en revisjon startet i høst, og vi har gjennom høringssvar gitt uttrykk for foreningens synspunkter. Hovedstyret ønsket å få saken behandlet i lokalforeningene, men av hensyn til tidsfrister var dette ikke mulig. Den ble imidlertid en hovedsak på høstens næringspolitiske forum, og hovedstyret har med innspill derfra avgitt sitt høringssvar.

Prisportal

Helsedirektoratet startet i sommer et forprosjekt for utredning av prisportal. NTF har deltatt i dette forprosjektet. Vi har parallelt arbeidet med et policynotat om prisportal, og prisportal var sak på næringspolitiske forum i både 2009 og 2010. Prisportal er også omtalt i vårt policynotat om pasientrettigheter fra 2007.

Forbrukerrådets undersøkelse

Resultatet av undersøkelsen ble kjent dagen før åpningen av Landsmøtet 2010. Visepresidenten var i denne anledningen i NRK radio og TV hvor han svarte på spørsmål og presenterte foreningens synspunkter.

Informasjon om kostnadsnivå i privat praksis

Hovedstyret og Sentralt næringsutvalg (SNU) har forsøkt å redegjøre for prisnivå og kostnader i tannlegepraksis, men avisene har ikke vist interesse for saken. For media er ikke dette en god nyhet. Vi gir oss ikke med det og arbeider videre med saken. Hovedstyret har nylig vedtatt å gjennomføre en grundig undersøkelse av inntekter og kostnader i privatpraksis. Dette vil gi nyttige opplysninger til vårt videre arbeid, deriblant vurdering av prisnivået i offentlig sektor.

Informasjonssikkerhet

Kari Odland mener kravene til informasjonssikkerhet er for omfattende. Det er mange enig med henne i, deriblant medlemmer av hovedstyret. Kravene er imidlertid en konsekvens av lover som ble vedtatt for åtte–ti år siden. Dette gjelder blant annet Pasientrettighetsloven (1999), Personopplysningsloven (2000) og Helseregisterloven (2001). Normens første versjon ble laget i perioden 2003–06. Altså på den tiden Kari Odland selv satt i hovedstyret. I ettertid har hun også vært medlem av SNU og deltatt på flere representantskap.

Datatilsynets tilsyn hos tannleger viste at bransjen hadde store utfordringer. Løsningen ble at NTF tok tak i et komplisert og omfattende arbeid, kanskje særlig med privat sektor i tankene. Dette ga et slags amnesti i 18 måneder mens arbeidet pågikk under høytrykk. Blant resultatene er en veileder for informasjonssikkerhet, skreddersydd for privat praksis, hvor lovtolkningen så langt det var mulig er kalibrert til forholdene i sektoren. At den er omfattende er vi alle enige i, men den bygger altså på et regelverk som er ti år gammelt og som burde ha vært oppfylt for lengst.

Tilknytting til Norsk Helsenett

Noen tannleger blir nå tvunget til å knytte seg til Norsk Helsenett for å sende inn HELFO-oppgjøret. Hovedstyrets mål var at tilknytting skulle være frivillig. Vi oppnådde en unntaksbestemmelse fra HELFO-kravet som har gitt 70 prosent av medlemmene mulighet for fritak. NTF vil fortsette arbeidet med å gjøre best mulig løsninger for elektronisk kommunikasjon tilgjengelig for de tannlegene som ønsker å bruke dette.

Ny generalsekretær

Hovedstyret har ansatt ny generalsekretær etter en grundig og profesjonell prosess. Vi har ikke bare ansatt den beste kandidaten, men en særdeles godt kvalifisert leder med kompetanse og erfaring som på en utmerket måte kan fremme politiske mål for privat sektor. Den politiske kursen må hovedstyret og representantskapet peke ut.

Til slutt spør Kari Odland om «de kanskje har konkludert med at NTFs politiske innflytelse er lik null,..?» Svaret er et klokkeklart nei! Det er nettopp opplevelsen av innflytelse og resultater som gjør engasjement i NTF givende, og verdt den innsatsen som tillitsvervet medfører. Vi kan til tider oppleve det frustrerende at våre synspunkter ikke er eneste grunnlag for beslutningene i tannhelsepolitiske spørsmål. På den annen side er pluralismen forutsetningen for NTFs innflytelse i vårt demokrati.

Arnt EinarAndersen 

Hovedstyremedlem i NTF