Frukt og grønt beskytter ikke mot kreft

FOTO: Yay Micro.

30 år med forskning kan ikke konkludere med at høyt inntak av frukt og grønnsaker beskytter mot kreft, mener britisk forsker, ifølge forskning.no. Konklusjonen er stikk i strid med forslag til nye, norske kostholdsråd. I motsetning til hva mange tror, finnes det ikke klare funn på sammenhengen mellom høyt inntak av frukt og grønt og redusert risiko for kreft. Det i hvert fall konklusjonen til professor Timothy J. Key ved Oxford University i en nylig publisert artikkel som har vakt stor oppsikt i Storbritannia.

Key går gjennom hva forskerne vet i dag og konkluderer med at bevisene for at frukt og grønt beskytter mot kreft mangler, på tross av 30 år med forskning på feltet. Oxford-professoren fastslår at frukt og grønt er en viktig del av et sunt kosthold. Indirekte kan økt inntak av frukt og grønt være svært positivt, dersom det betyr at vi bytter ut andre deler av kostholdet. Men for å bekjempe kreft er det langt mer effektivt å rette innsatsen mot de velkjente faktorene fedme, alkohol og røyking.

Tidlig på 1990-tallet var det en utstrakt overbevisning at en økning i konsumet av frukt og grønt ville gi en vesentlig reduksjon i krefthyppighet, skriver Key. Han konkluderer med at vi ikke har sett en slik utvikling, og at dette håpet var overdrevet optimistisk. En lignende konklusjon ble resultatet i en studie av nesten en halv million europeeres kostholdsvaner som ble omtalt av forskning.no tidligere i år.

Key, som er ekspert i epidemiologi, inkluderer denne studien i sitt materiale. I tillegg støtter han seg på tre andre store studier, to amerikanske (Nurses’ Health Study og Healt Professionals’ Follow-up Study) og en japansk (Japan Public Health Center-Based Prospective Study).

Konklusjonene er stikk i strid med argumentene for norske kostholdsråd. I forslagene til nye råd om norske matvaner heter det at det er en «sannsynlig årsakssammenheng» mellom inntak av frukt og grønnsaker og en lang rekke former for kreft.

– Vi er klar over at sammenhengen mellom frukt og grønt og kreft er diskutert på bakgrunn av nyere studier. Vedrørende kostrådene, er det for øvrig sammenhengen mellom frukt og grønt og hjerte-karsykdom som blir vurdert å være sikrest, sier Haakon E. Meyer, leder for Nasjonalt råd for ernæring, til forskning.no.