Rølla utnevnt til Ridder av 1. klasse

Foto: privat.

H.M. Kongen har utnevnt professor dr. odont. Gunnar Rølla til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden for hans innsats for odontologi.

Overrekkelsen av ordensinsigniene skjedde ved Det odontologiske fakultet i Geitmyrsveien onsdag 9. juni.

I begrunnelsen for utnevnelsen heter det:

Professor Gunnar Rølla er uten tvil en av de mest markante forskere innen internasjonal odontologi gjennom de siste 30–40 år. Hans publikasjonsliste er meget lang og omfatter mange aspekter ved forebyggende kariesbehandling og oral biologi.

Mange av hans forskningsarbeider kan beskrives som pionérarbeider innenfor feltene biofilm, mikrobiologi og oral biologi. Han har blant annet vært helt sentral i forskningen som har klarlagt mekanismer ved klinisk bruk av fluorider og klorhexidin i det forebyggende tannhelsearbeidet, for å nevne noe. Han har hatt en meget bred internasjonal kontaktflate og mange samarbeidsprosjekter både nasjonalt og internasjonalt.

Gunnar Rølla har ved Universitetet i Oslo veiledet 22 kandidater frem til avhandling og doktorgrad, og dette arbeidet har vært helt avgjørende for den videre rekrutteringen til vitenskapelige stillinger ved fakultetet. På denne måten har hans arbeider og forskningsinnsats også vært avgjørende for den posisjon Det odontologiske fakultet i Oslo har i dag som en ledende odontologisk forsknings- og undervisningsinstitusjon i Europa.

Professor Gunnar Rølla har vært ansatt ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo fra 1962 til han gikk ved nådd aldersgrense i 1997. Gunnar Røllas spesielle innsats har i hele hans karriere ved Universitetet vært den unike forskningsinnsats som i mange tilfeller har vært banebrytende og avgjørende for å plassere Det odontologiske fakultet i Oslo som en ledende odontologisk institusjon i Europa.

Han har også ervervet bred klinisk erfaring som praktiserende tannlege i den offentlige tannhelsetjenesten i Sverige og i privat praksis i Oslo.

Gunnar Rølla er fortsatt forskningsaktiv som professor emeritus.