Tilbakeblikk

1910

Tidlig frembrud af visdomstanden

De fleste videnskabsmænd paastaar, at visdomstanden tidligst bryter frem i 17–18 aars alderen. Professor Guldberg sier endog i sin «Menneskets anatomi», at visdomstanden hos os nordboere ikke kommer frem førend efter det 20de aar.

I modsætning hertil kan jeg meddele, at jeg i min praksis har truffet paa to patienter, søstre, som allerede før fyldte 14 aar fik sine visdomstænder. Det bemerkes forøvrig, at begge begyndte at fælde fortænderne i 5 aars alderen. Lauritz Haug

Mai–juni 1910, 6te hefte

1960

Kondemnering av røntgenapparater

I siste årsberetning side 33 er omtalt at kondemnering av de første eldre røntgenapparater er påbegynt, og at foreningens juridiske konsulent, h.r.-advokat Reidar Dahl, har avgitt uttalelse om at denne kondemnering er lovmedholdig og at eierne ikke kan kreve erstatning, samt at hovedstyret etter dette har funnet at det ikke er noe grunnlag for å ta skritt i sakens anledning.

På generalforsamlingen ble saken tatt opp og hovedstyret ble forelagt spørsmålet om å ta den opp igjen. Hovedstyret har igjen forelagt saken for sin juridiske konsulent og for professor dr.jur. Kristen Andersen, som begge finner at det ikke er noe mer å foreta seg i sakens anledning.

På grunnlag av disse uttalelser finner hovedstyret at det ikke er noe mer å gjøre.

Juni 1960, hefte 6

2000

Dramatisk for de odontologiske fakultetene

Norges Forskningsråd viser i en fersk undersøkelse at de odontologiske fakultetene i Oslo og Bergen må tredoble antall rekrutter til vitenskapelige stillinger. I Oslo vil 62 % av det vitenskapelige personalet gå av med pensjon innenfor en tiårsperiode.

– Fakultetet i Oslo trenger ti nye stillinger i tillegg til at alle dagens stillinger videreføres for å kunne komme àjour med den naturlige avgangen, sier dekanus Hans R. Haanæs til Universitas 26.01.00, og beskriver situasjonen som dramatisk. – Problemet forsterkes ved å opprette et tredje lærested for odontologi i Tromsø, sier Haanæs.

April 2000, nr. 6