Det er sommer, det er sol ….

Ennå er det nesten så skaren bærer elgen, noe som tyder på at våren er sen i år. I alle fall er det sånn på de breddegradene der jeg befinner meg mest. Da kan sommeren forhåpentligvis bli desto varmere når den en gang kommer!

For den som sitter nær begivenhetenes sentrum i NTF, har vårsemesteret også i år vært ganske hektisk. Heldigvis har vi mange tillitsvalgte og ansatte som er med og gir råd og tar i der det trengs. Utvilsomt er det IT og Norsk Helsenett som har fanget størst engasjement hos medlemmene de siste månedene. Vi har vært opptatt av å få til best mulig løsninger for tannlegen. Vi har prioritert å kunne få med alle de som ønsker å være med og ikke bidra til en eksklusiv ordning for de få.

Vi har fått tilbakemelding fra bekymrede medlemmer som mener oppkobling til Norsk Helsenett føyer seg inn i en rad av myndighetspålegg som spesielt rammer de små praksisene. Denne problemstillingen er vi i hovedstyret svært oppmerksomme på. Men nettopp derfor er det viktig at vi får innspill fra dere, slik at vi kan bringe synspunkter, krav og ønsker videre til dem vi forhandler og samarbeider med. Vårt mål er selvsagt å få gjennomslag for det som medlemmene er opptatt av. Som i alle livets anliggender så handler det imidlertid også her om å gi og ta. Vi skal kreve – men vi må også kunne fire for å komme fram til det målet som NTF har satt seg fore å nå.

Blant de bekymrede er det noen som bruker papirjournal, og dermed ikke kan kommunisere via helsenettet, slik de som har elektronisk journal kan gjøre. Dette tar vi opp med helseforvaltningen og vi går for å finne ordninger som alle kan leve med når det gjelder trygdeoppgjør. Når vi har gått inn for løsninger med nettkommunikasjon, er det ikke ut fra denne biten alene. Vi har sett fremover og sett alle de andre løsningene som kommer. Her er det mange muligheter i fremtiden. Ikke minst handler det om to forhold: At tannhelsetjenesten skal kommunisere elektronisk på samme plattform som resten av helsetjenesten. Og at tannlegenes bruk av IT skal vær fullt ut i tråd med lovgivningen på området.

Vi har vurdert både lovgrunnlag og EØS-regler om enerett og monopol. Konklusjonen er at det er bedre å forholde seg til helsetjenesten for øvrig og deres løsninger enn å gå for andre oppkoblingsløsninger. NTF sentralt vil i månedene som kommer arbeide videre for best mulig ordninger, også økonomisk, både for store og små brukere.

Sommeren i år vil vi også bruke til å skaffe oss ny generalsekretær. Etter ganske nøyaktig seks år gir nåværende generalsekretær Bjørn Røtnes seg. Stillingen lyses ut i disse dager, og den som har lyst til å søke er velkommen. Et velrenommert internasjonalt konsulentbyrå vil bistå oss i utlysnings–, utvelgelses- og ansettelsesprosessen. Jeg håper vi får mange gode kandidater å velge mellom. Men som min kollega i TEKNA uttrykte det, er dette ikke en stilling som passer for enhver. Det er en krevende stilling, som innebærer at man både skal lede sekretariatet og legge frem og følge opp hovedstyresaker, dessuten inspirere og følge opp utvalg, komiteer og ikke minst lokalforeninger. Når det er sagt bør det være mange lesere av Tidendes sommernummer som nå får noen uker til å tenke seg om, og som jeg håper blir inspirert til å søke den utfordringen generalsekretærstillingen innebærer.

Det er tid for å nyte noen ukers ferie og sommer. Høsten kommer fortere enn vi aner, og da er det landsmøte og interne arrangementer for tillitsvalgte. I år kan vi ta sommerferie vel vitende om at mange nye tannleger til høsten blir å finne i arbeid for Den offentlige tannhelsetjenesten. Det gleder oss. Vi må mange år tilbake, kanskje helt til 1970-tallet, for å finne så mange som søker seg til offentlige stillinger. Vilkårene er blitt bedre, arbeid i Den offentlige tannhelsetjenesten byr på faglige utfordringer og bevisst rekrutteringsarbeid gir effekt. Det er større tilgang på kandidater nå som Tromsø-effekten begynner å gjøre seg gjeldende. Som fagforeningsleder håper jeg vi fortsatt skal ha god balanse mellom tilgang og avgang i tannlegemarkedet – både det private og det offentlige – i årene som kommer. Ingen er tjent med arbeidsledighet blant tannleger, like lite som det er bra for tannhelsen dersom vi har for få tannleger i virksomhet landet rundt.

Dette ble noen ettertenksomme ord sånn rett før ferien. Men det er slett ingen grunn til å henge med hodet: Det meste ser lyst ut på tannlegenes område. Vi skal finne løsninger som er til gagn for medlemmene, og vi skal finne en ny administrativ leder til foreningen. Og vi skal ha ferie. For vi skal jamen stille uthvilte og friske når september nærmer seg. Det skulle bare mangle.

God sommer!

GunnarLyngstad