Periodontics & Restorative Maintenance: A Clinical Atlas

Tiltalende kasuistikkbasert dokumentasjon om viktigheten av periodontalt vedlikeholdNaoshi Sato:

Boken henvender seg i første rekke til allmennpraktiserende tannleger med interesse for periodonti og protetikk. Målsetningen med boken er å understreke viktigheten av periodontalt og protetisk vedlikehold etter avsluttet primærbehandling. Denne fokuserte målsetningen tillater en grundig gjennomgang av flere sentrale emner i det tverrfaglige skjæringspunktet mellom periodonti og protetikk og gjør at kandidater under spesialistutdanning i begge disipliner samt ferdige spesialister også vil kunne ha nytte av boken.

Boken er inndelt i fem kapitler. I første kapittel får leseren presentert sentrale kliniske studier som dokumenterer det vitenskapelige rasjonale for å utføre et systematisk periodontalt vedlikehold. Kapittelet gir også en kort gjennomgang av viktige risikofaktorer på pasient-, tann- og flatenivå som skal registreres og vurderes ved hvert besøk. Alle kapitler avsluttes med kasuistikker som brukes til å illustrere kliniske problemstillinger.

De to neste kapitlene diskuterer ulike behandlingsstrategier. Resultater oppnådd etter ikke-kirurgisk så vel som kirurgisk behandling blir omtalt og sammenlignet. Forfatteren har også en detaljert beskrivelse av ulike kirurgiske teknikker og deres indikasjonsområder. Videre får leseren en grundig innføring i furkasjonsproblematikken og hvilke behandlingsutfordringer disse representerer både under primærbehandlingen og i vedlikeholdsfasen. Ved vertikale beindefekter går forfatteren langt i å anbefale periodontal regenerasjon og framhever særlig bruken av membrankirurgi. I begge kapitlene blir det understreket at godt daglig renhold er en absolutt forutsetning for å oppnå et vellykket kirurgisk resultat.

Fra et skandinavisk synspunkt omhandler første del av kapittel fire litt perifere aspekter ved periodontalt vedlikehold. Det er i litteraturen et usikkert rasjonale for å etablere «tilstrekkelig» bredde på festet gingiva ved tenner og implantater bare for å lette vedlikeholdsbehandlingen. I siste del av kapittelet understreker forfatteren viktigheten av å legge prepareringsgrensen supragingivalt ved protetisk rehabilitering dersom estetikken tillater dette. Videre beskrives indikasjoner for kirurgisk kroneforlenging og dekning av gingivale retraksjoner.

I det siste kapittelet bruker forfatteren kasuistikker til å illustrere ulike biologiske og mekaniske komplikasjoner og kommer med forslag til løsninger. Det blir i flere av forklaringene lagt ukritisk vekt på okklusjon og artikulasjon.

Målsetningen med boken er å gi leseren råd i behandlingsvalg og etablering av passende vedlikeholdsrutiner for å oppnå et vellykket langtidsresultat etter periodontal behandling. Boken klarer til en viss grad å oppfylle disse målsetningene. Særlig de to første kapitlene gjennomgår oversiktlig og grundig aktuell litteratur som understreker verdien av et systematisk periodontalt vedlikehold. Forfatteren har sin grunnutdanning fra Japan, men tok deler av spesialistutdanningen ved University of Iowa, USA. Enkelte kapitler bærer preg av dette, særlig der forfatteren vurderer betydningen av bred, festet gingiva og okklusjon/artikulasjon som etiologisk faktor ved periodontitt. Forfatteren skal berømmes for å understreke verdien av tverrfaglighet og teamarbeid; tannlege, tannpleier og tannhelsesekretær. Boken er lettlest og har et svært tiltalende layout med imponerende god kvalitet på illustrasjoner og kliniske bilder. Men med mer enn 3000 illustrasjoner blir antallet i meste laget. En klar styrke er at nyttige uttrykk og begreper defineres og at hvert kapittel gjengir hovedkonklusjoner fra sentrale referanser som faktabokser. Boken kan anbefales både til allmennpraktiserende tannleger og til spesialister i periodonti og protetikk.

Knut N.Leknes 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2009. Innbundet. Mer enn 3000 kliniske og røntgenologiske illustrasjoner. ISBN-13: 9781850971948