Clinical Sedation in Dentistry

Girdler NM, Hill CM, Wilson KE:

I følge forfatterne er denne boken en dekkende lærebok for tannlegestudenter, odontologisk fagpersonell og tannleger om prinsipper og klinisk utførelse av sedasjon i tannlegepraksis. Boken gir umiddelbart et godt inntrykk. Den er på til sammen 176 paginerte sider og trykket som paperback. Boken er trykket på matt papir i et velegnet format som ligger godt i hånden og gjør den behagelig å lese. Den er svært oversiktlig og forsynt med illustrasjoner og tabeller som er fargelagt eller i svart/hvitt. Dette gjør disse lett å lese og å forstå. Bakerst finner man en velfungerende indeks. Forfatterne som alle har en betydelig klinisk bakgrunn innenfor sedasjonsteknikk i Storbritannia har bygget opp boken med til sammen 10 logiske kapitler.

Det første kapittelet gir en enkel, men god, oversikt over fenomenet behandlingsangst i tannlegestolen. Det andre kapittelet gir en lettfattelig og fin oversikt over anatomi og fysiologi med vekt på det kardiovaskulære apparat og respirasjonssystemet. Deretter gir det tredje kapittelet leseren en god innføring i klinisk pasientvurdering hvor det inngår en fin presentasjon av hvilke pasientforhold som skal vurderes før pasient selekteres til en eventuell sedasjon. Kapittel fire gir en god oversikt over de farmakologiske egenskaper til lystgass brukt som relativ analgesi og intravenøse sedasjonsmidler som diazepam og midazolam, samt andre legemidler som brukes i Storbritannia og enkelte andre land. Flumazenil omtales også. Kapittel fem er et forholdsvis kort kapittel som presenterer legemidler til oral sedasjon. Minuset for lesere i Skandinavia er her at legemidler som ikke utgjør standard-armamentariumet i Storbritannia, som for eksempel flunitrazepam ikke omtales.

I kapittel seks begynner beskrivelsen av den kliniske bruk av inhalasjonssedativa med beskrivelse av utstyr og teknikker samt pasientforholdsregler. Dette kapittelet er meget godt skrevet og godt illustrert slik at tekstens innhold får en visuell mening. Kapittel syv gir den samme gode beskrivelse av prosedyre og utstyr samt teknikker ved intravenøs sedasjon.

Kapittel åtte tar for seg komplikasjoner og akuttsituasjoner. Igjen klarer forfatterne og gi en utmerket oversikt over utstyr inkludert legemidler og prosedyrer for å håndtere slike situasjoner. Kapittel ni tar for seg problematikken omkring sedasjon og tannlegebehandling av pasienter som utgjør en særskilt utfordring med hensyn til tannlegebehandling. Her diskuteres meget fornuftig de hensyn som må vurderes i forhold til begrepet «tannbehandling i forhold pasientens beste interesser» før en sedasjon velges. Her redegjøres kort, men informativt også for de vanligste pasientgrupper med tilhørende symptomer som krever spesiell vurdering eller beredskap før en eventuell sedasjon igangsettes. Det siste kapittelet behandler medisinsk-juridiske og etiske hensyn omkring sedasjon og tannlegebehandling. Dette kapittelet er skrevet med hensyn til de sedasjonsmetoder og juridiske retningslinjer omkring ansvarsforhold som gjelder for tannleger i Storbritannia. Selv om kapittelet ikke beskriver nøyaktig de samme retningslinjer som gjelder i Norge så er dette meget interessant lesning.

Denne boken er skrevet av dyktige klinikere ut fra de forutsetninger som er tilrettelagt for sedasjon i Storbritannia. Det eneste problemet er at den legger en stor del av vekten på teknikker som ikke er akseptert for tannleger i Norge. Det gjør at det lille ekstra som hadde gjort den til en utmerket lærebok i Norge mangler. Da dette er sagt må det også understrekes at boken er god og den er meget pedagogisk tilrettelagt. Alle som er interessert i sedasjon bør ha nytte av å lese denne boken, spesielt kapitlene om dokumentasjon av prosedyren som er valgt ved sedasjonsbehandling og pasientvurdering.

Lasse A.Skoglund 

Wiley-Blackwell, Chichester, United Kingdom, 2009. ISBN-978-1-4051-8069-6