Textbook of human disease in dentistry

Greenwood M, Seymour RA, Meechan JG:

Det er viktig for tannhelsepersonell å kjenne til hva som skjuler seg bak pasientens generelle anamnese og medisinske status. Slik informasjon kan en finne i en nylig utgitt, tiltalende, engelsk lærebok. Boken er i tilnærmet A4-format og med god papirkvalitet. Forsiden illustrerer spennvidden i innholdet og den er ellers lekkert illustrert med fargefigurer og – fotografier.

Boken omfatter 20 kapitler som dekker det aller meste innen klinisk og laboratoriemessig medisin. Her finnes kapitler som omhandler mikrobiologi, immunologi, hjerte/kar, lungemedisin, nyresykdom, mage/tarm, nevrologi, hud, endokrinologi, muskel/skjelettlidelser, blodsykdommer, angst/smertekontroll, onkologi, psykiatri, akuttmedisin, farmakologi samt emner innen eldre og barns helse. De medisinske tilstandene beskrives i forhold til etiologi, symptomer og behandling. Særlig vekt er lagt på sykdommene og deres eventuelle behandling relatert til tannlegers virksomhet. Men, orale manifestasjoner av generelle lidelser er bare i liten grad omtalt. Forfatternes intensjoner har vært å sette den odontologiske tilstand inn i en medisinsk kontekst – for om mulig å tilpasse og effektivisere den odontologiske behandling.

Det engelske språket er lettfattelig og kapitlene har en logisk inndeling og oppbygging. I alt 29 forfattere har vært involvert i utarbeidelsen hvorav 11 synes å ha tannlegebakgrunn og 18 å ha legebakgrunn. Kapitlene varierer noe i hvor omfattende de er, men formen er gjennomgående ganske lik. Det oppgis ingen referanser. Boken avsluttes med tabeller for kjemiske/hematologiske normalverdier og indeks.

Noen av kapitlene er svært omfattende og sannsynligvis utenfor rammen av det som en kan forvente av en tannlegestuderende. Dette gjelder blant annet øyekapitlet og hematologikapitlet. Her beskrives inngående sykdomstilstander – som grå stær og transfusjonsmedisin – på en måte som synes å mangle relevans for odontologisk virksomhet.

Læreboken er ellers en utmerket basis for nærmest hele spekteret av medisinske tilstander. Målgruppen hevdes å være odontologiske studenter. En svært pliktoppfyllende student med høye faglige ambisjoner vil nok ha stort utbytte av å lese boken fra perm til perm. Men i en vanlig odontologisk praksis er boken for omfattende annet enn som oppslagsverk. For tannleger som spesialiserer seg innen kirurgiske eller patologiske fagfelt, gir den et svært adekvat medisinsk grunnlag. Tannleger som arbeider i sykehus eller med pasienter som har spesielle sykdomstilstander/-behov (for eksempel innen gerodontologi og/eller handicapomsorg), vil også ha god nytte av boken.

Gunhild VesterhusStrand 

Oxford: Wiley-Blackwell; 2009. 325 sider. ISBN 978-1-4051-7033-8