Case Reports in Pediatric Dentistry

Pedodonti i praksisE. van Amerongen, M. de Jong-Lenters, L. Marks og J. Veerkamp:

En rekke kasuistikker i aldersgruppen ett til 18 år er samlet i denne innholdsrike og samtidig lettleste boken. Her beskrives både helt vanlige og mer sjeldne problemstillinger som klinikeren møter innen fagområdet pedodonti.

Utdanning av spesialister i pedodonti foregår i flere land. Pasientbehandling dokumenteres i form av kasuistikker, som ofte bare blir lest av eller presenteres for et begrenset antall kolleger. Tanken bak denne boken er å gi alle pedodontiinteresserte tannleger muligheten til å lære av disse kasuistikkene. Forfatternes ambisjon er å produsere en tilsvarende bok annethvert år.

Boken fremstår innbydende og oversiktlig, og er rikt illustrert med kliniske bilder og røntgenbilder av meget høy kvalitet. I de fleste kapitlene introduseres vi for én pasient, mens i to av kapitlene møter vi flere. Systematikken er gjennomgående. Etter en kort innføring i generell problemstilling, følger vi hver pasient gjennom anamnese, undersøkelse, diagnose, den valgte behandling samt diskusjon av behandlingsalternativer. Videre beskrives inngående den utførte behandlingen og flere års oppfølging av pasienten. Til slutt følger en grundig diskusjon og referanseliste. Viktige momenter er uthevet i bokser og gir leseren nyttige oppsummeringer underveis.

Temaene som behandles favner bredt. Karies hos småbarn, kariesbehandling uten boring, trinnvis ekskavering og pulpabehandling i primære molarer illustreres og diskuteres. Videre presenteres diagnoser som erosjoner, MIH, dentinogenesis imperfecta, hypofosfatasi, enkle agenesier og multiple agenesier i forbindelse med ektodermal dysplasi. Som behandling inngår restaurering med kompositt, stålkroner, etsebroer og proteser. Traumatologien er representert ved et kasus med ankyloserte, replanterte sentraler som erstattes med transplanterte premolarer. Et annet kasus beskriver og diskuterer behandlingen av kompliserte kronefrakturer. Videre følger vi fremtrekk av en retinert permanent sentral som følge av intrusjon i det primære tannsettet. Piercing i tunge og lepper er vanlig blant dagens ungdom, og påfølgende skader på hård- og bløtvev dokumenteres med en rekke bilder.

Bidragsyterne til boken representerer 11 forskjellige europeiske land. Faglig sett er innholdet rimelig samstemt med hva som anses som god behandling her i landet. Pulpektomi på primære tenner er imidlertid ikke vanlig i Skandinavia. Leseren vil kanskje også undre seg over at sedasjon synes lite brukt, i stedet velges temporær behandling over flere år til pasienten er behandlingsmoden.

Hvem er boken egnet for? Svaret er alle tannleger som behandler barn og ungdom, odontologistudenter og spesialistkandidater i pedodonti inkludert. Trolig kan boken være et verdifullt bidrag til diskusjon og gjennomtenkte behandlingsvalg for våre unge pasienter.

Anne-Lise MasengAas 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2009. 130 sider, ca 250 illustrasjoner. ISBN-13: 9781850971962