Samtykke til helsehjelp til barn – endring av loven

Pasientrettighetslovens § 4-4 regulerer retten til å samtykke til helsehjelp til barn. Hovedregelen er at begge foreldre med foreldreansvar skal samtykke til helsehjelp til barnet. Dette følger både av barneloven og av pasientrettighetsloven.

Dette utgangspunktet har imidlertid i noen tilfeller ført til at barn ikke har fått nødvendig og hensiktsmessig helsehjelp fordi den ene forelderen har motsatt seg dette, eller fordi det av andre grunner ikke har vært mulig å innhente samtykke fra vedkommende. Bestemmelsen endres derfor, ved tilføyelse av et nytt annet ledd. Dette med virkning fra 1. mai 2010, melder Helsedirektoratet, og legger til at tilføyelsen i pasientrettighetsloven, § 4-4 annet ledd heretter skal sikre barn nødvendig helsehjelp i situasjoner der samtykke fra én av foredrene mangler.

Nytt annet ledd lyder slik:

Det er tilstrekkelig at én av foreldrene eller andre med foreldreansvaret samtykker til helsehjelp som

a) regnes som ledd i den daglige ordinære omsorgen for barnet, jf. barnelova §§ 37 og 42 andre ledd, eller

b) kvalifisert helsepersonell mener er nødvendig for at barnet ikke skal ta skade.

Før helsehjelp som nevnt i bokstav b skal begge foreldrene eller andre med foreldreansvaret, så langt råd er, få si sin mening. Beslutning om helsehjelp som nevnt i bokstav b kan påklages til Helsetilsynet i fylket etter kapittel 7. Helsetilsynet i fylket kan vedta at helsehjelpen skal avsluttes inntil det er fattet vedtak på grunnlag av klage fra den andre forelderen eller andre med foreldreansvaret.