Tannlegene går foran med informasjonssikkerhet

21 tannleger fra alle NTFs lokalforeninger har i april deltatt på et todagers instruktørkurs basert på Norm for informasjonssikkerhet i helse-, omsorgs- og sosialsektoren (Normen). De skal spre viktig kunnskap ut til alle medlemmer i Den norske tannlegeforening.

Lokalforeningenes dataansvarlige tannleger på kurs i informasjonssikkerhet. Foto: Henrik Wigestrand.

Informasjonssikkerhet er en forutsetning for å behandle pasienter, for å føre journal, ja, for å være på nett, påpekte visepresident Jørn André Jørgensen i NTF da kurset startet. – Derfor er det svært nyttig at Normen presenterer de aktuelle lover og forskrifter på en klar og entydig måte.

Normen er en samling krav og retningslinjer som skal bidra til tilfredsstillende informasjonssikkerhet i den enkelte virksomhet og i sektoren generelt. Den er utarbeidet av representanter for sektoren (se faktarute), blant annet Tannlegeforeningen.

Helsedirektoratet har, på vegne av styringsgruppen for Normen, ansvar for forvaltning og videreutvikling av Normen og tilhørende hjelpemidler, for eksempel instruktørkurs.

NTF har deltatt aktivt i utvikling av Normens dokumenter, som et viktig ledd i IT-strategien, og er nå pionér i utrulling av opplæring i Normen over hele landet.

– Innsatsen vår på IT-siden er den viktigste kvalitetshevingen for norske tannleger siden tidlig 90-tall, understreket rådgiver Øyvind Asmyhr i NTFs fagavdeling. – Det er på tide med et skikkelig løft, og vi må se dette i en større sammenheng.

– Effektivitet er viktigere enn pris, sa Jørgensen, som mente at NTF allerede har kommet langt. Nå testes toveis SMS-løsning mellom tannlege og pasient, og kommunikasjon med HELFO. Til høsten testes elektroniske henvisninger og epikriser.

Hva er Normen?

Norm for informasjonssikkerhet i helse-, omsorgs- og sosialsektoren (Normen) er et omforent sett av krav til informasjonssikkerhet, basert på lovverket. Normen omfatter alle krav som må tilfredstilles for å oppfylle lov- og forskriftskrav til informasjonssikkerhet i helsesektoren.

På nettstedet Normen.no finner du Norm-dokumentet og tilhørende sjekkliste, faktaark, veiledere, opplæringsmateriell og andre dokumenter som er nyttige hjelpemidler til å oppfylle kravene i Normen.

Alle aktører i helsesektoren som er tilknyttet Norsk Helsenett er avtalerettslig forpliktet til å følge Normen.

Normen er utarbeidet av representanter for sektoren, bl.a. Tannlegeforeningen, Legeforeningen, Sykepleierforbundet, KS, Apotekforeningen og regionale helseforetak. I tillegg har Datatilsynet, Helsetilsynet, NAV og Helsedirektoratet deltatt i arbeidet. Styringsgruppen består av representanter for KS, Den norske lægeforening, Den norske tannlegeforening, Norsk sykepleierforbund, Apotekforeningen, Norsk farmaceutisk forening, regionale helseforetak, Norsk Helsenett, Helsedirektoratet, Fürst, NAV og Den offentlige tannhelsetjeneste.

Les mer på Normen.no.

HenrikWigestrand 

Helsedirektoratet