Drikkevannet påvirker kariesforekomst

FOTO: Yay Micro.

Det finnes en sterk sammenheng mellom fluorinnholdet i drikkevann og kariesforekomst. Dette viser en dansk studie, utført på femåringer og 15-åringer, født mellom 1979 og 1999. Funnene som viser virkningen av drikkevannets fluorinnhold er tydelige, til tross for omfattende bruk av tannkrem med høyt fluorinnhold og økende kariespreventive tiltak i den danske tannhelsetjenesten i studieperioden.

Forskerne har samkjørt registre over fluorkonsentrasjonen i drikkevannet med helsemyndighetenes register over kariesforekomst i tre kohorter av barn som er født i 1979, 1989 og 1999. Rundt 70 prosent av alle danske barn i hver aldersgruppe er med i studien.

Forskerne finner en tydelig doseavhengig beskyttelseseffekt av fluor i drikkevann. Ved et fluorinnhold på 0,125–0,249 mg/l var beskyttelseseffekten 20 prosent, mens drikkevann med et fluorinnhold over 1mg/l halverte risikoen for karies. Funnene gjelder både melketannskaries og karies i permanente tenner.

Forskerne har kontrollert faktorer som kjønn, familieinntekt og også gjort en separat analyse av barn som bodde på samme sted under hele studieperioden. Kontrollene har ikke forandret slutningene.

Den svenske Tandläkartidningen bringer resultatene av den danske undersøkelsen.