Tandlægeforeningens Patienskadeforsikring dømt

FOTO: Yay Micro.

Den danske selskapet Tandlægeforeningens Patienskadeforsikring er dømt til å betale selskapet CMS Dental 2,5 millioner danske kroner i erstatning, melder Tandlegernes nye tidsskrift.

Saken gjelder en artikkel i Tandlægebladet nr. 10, 2005 der man rådet tannlegene til å være forsiktige når de brukte fire prosent articain til bedøvelse i underkjeven.

Østre Landsret i Danmark uttaler i dommen som er offentliggjort i Ugeskrift for retsvæsen U. 2010 866Ø, at materialet som bygger på opplysninger fra et antall saker som er anmeldt til Dansk Tandlægeforenings Patienskadeforsikring i årene 2002–2004, og som legges til grunn for uttalelsene i Tandlægebladet, ikke med tilstrekkelig sikkerhet dokumenterer uttalelsene om bruken av articain.

Landsretten støtter sin begrunnelse blant annet på uttalelser fra det danske Lægemiddelstyrelsen, som ikke gir grunnlag for å avvike fra bruk av articain etter gjeldende retningslinjer. Videre legger Landsretten vekt på karakteren av de oppgaver Dansk Tandlægeforenings Patienskadeforsikring skal ha, og det forhold at oppgavene utføres etter avtale med det danske helsedepartementet, Sundhedsministeriet. Retten legger også vekt på at tilsynet med legemidler ligger under Lægemiddelstyrelsen, som var orientert om saken, og som Dansk Tandlægeforenings Patienskadeforsikring ikke kontaktet før uttalelsen ble fremsatt i Tandlægebladet.