Biological mechanisms of tooth movement

Vinod Krishnan and Ze’ev Davidovitch, editors

Denne læreboken tar opp de biologiske prosessene som skjer når tennene flyttes under en kjeveortopedisk behandling. Et emne som vanligvis bare omtales kort i lærebøkene har endelig fått den oppmerksomheten det fortjener. Internasjonale eksperter, i tillegg til bokens redaktører, har bidratt med uvurderlig kunnskap og resultatet er en klassisk «referansebok».

Boken er delt inn i 12 kapitler. Den starter med en oversikt over utviklingen av biologiske teorier i kjeveortopedien og en har kort gjennomgang av den biologiske responsen på ortodontiske krefter. Videre kapitler dreier seg om genetisk påvirkning, inflammasjon, benbiologi og sammensetning av gingivalvæsken (gingival crevicular fluid = GCF) hos kjeveortopediske pasienter og leseren får dybdeinnsikt i disse hovedemnene. Effekten av systemiske sykdommer, medikamenter og ernæring på kjeveortopedisk tannforflytting omhandles i kapitlene 8 og 9, der det klart kommer frem at tennene ikke er atskilte enheter, men en integrert del av menneskekroppen. Kapitlet om optimal kjeveortopedisk kraft henviser til «the amalgamated technique» gjennom flere kasuspresentasjoner i stedet for å gi en vitenskapelig oversikt over forskningen omkring betydningen av optimale krefter. Den relativt beskjedne kunnskapen som fins om residiv etter tannforflytning sammenfattes på en utmerket måte. Som forventet, handler det siste kapitlet om iatrogene skader etter kjeveortopedisk behandling og hvordan man i størst mulig grad kan unngå komplikasjoner dersom dette skulle skje.

Boken er innbundet, er velredigert og godt illustrert med kliniske bilder, flotte illustrasjoner og passende antall tabeller.

For meg som er spesielt interessert i vevsreaksjoner, men også som praktiserende kjeveortoped, er boken en sjelden opplevelse. Den kan anbefales til kjeveortopeder som vil lære om noe mer enn bare kjeveortopediske teknikker, men den har trolig begrenset interesse for allmennpraktiserende tannleger og andre spesialister.

VaskaVandevska-Radunovic 

Oxford: Wiley-Blackwell; 2009. 241 sider, 135 illustrasjoner og figurer, 11 tabeller. ISBN: 978-1-4051-7690-3