Kommentar til Simonsens innlegg fra NTFs president

Simonsen var selv til stede på representantskapsmøtet i november 2009 der NTFs fremtidige politikk på dette saksfeltet ble debattert og senere vedtatt, nesten enstemmig. NTF mener det er uverdig at pasientene skal bli kasteballer mellom ulike forvaltningsorgan og finansieringssystemer. Vi går derfor inn for at personer over 20 år med rett til offentlig finansiert tannbehandling skal få sine rettigheter i henhold til trygdeordninger. Dette er nettopp for å bygge på det systemet som HELFO administrerer, og for at vi derigjennom kan forholde oss til ett system som er likt uansett bosted. HELFO bygger opp et system for oppgjørsordninger og oppfølginger som bør være en garanti for at systemene fungerer som de er tenkt. Men før vi kan komme så langt, må vi vente på ny tannhelsetjenestelov og retningslinjer for nødvendig tannhelsehjelp.

Dagens ordninger er ikke tilfredsstillende verken for privatpraktiserende eller offentlig ansatte medlemmer. Men så lenge vi faktisk har disse ordningene, har vi alle et ansvar for at de følges og følges opp på best mulig måte. Jeg arbeider tett med en overtannlege som får behandlingsforslag fra mange privatpraktiserende tannleger, og jeg må dessverre si at noen av dem kan være heller luftige. Simonsen er på sin side bekymret for at uerfarne og unge tannleger i Den offentlige tannhelsetjenesten skal ha ansvar for å ta stilling til behandlingsforslag fra pasientens behandlende tannlege. Men det finnes en annen side ved dette også: Unge tannleger i privat sektor kan av og til være nokså spenstige i sine behandlingsforslag. Her som ellers gjelder vel at man skal være forsiktig med å kategorisere. Alle har vi et ansvar for å forvalte offentlige midler på en god måte, ikke minst DOTs ledere. Da må vi gi god behandling til best mulig pris.

Vi får anledning til å komme tilbake til Simonsens mange poenger etter hvert som både retningslinjer og lovforslag kommer ut på høring. Som alle andre gode innspill blir disse tatt med i NTFs vurderingsgrunnlag for fremtidige høringer.

GunnarLyngstad