Helsenorge i pluss

FOTO: Yay Micro.

For første gang viser helsesektoren et samlet overskudd i sine årsrapporter, viser en gjennomgang foretatt av ABC Nyheter.

Totalt brukes mer enn 100 milliarder kroner på helse. Overskuddet på mellom 190 og 240 millioner kroner blir derfor relativt lite, men resultatet er ikke mindre historisk.

– Det er første gang vi kan vise til et samlet overskudd, sier kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i landets nest største helseregion, Helse Vest, som i begynnelsen av februar leverte et overskudd på nesten 150 millioner.

– I 2008 gikk vi omtrent i null, og dette er første gang vi har overskudd, sier kommunikasjonsdirektør Tor Haukås i Helse Midt, hvor overskuddet ser ut til å bli nesten 190 millioner. Regionforetakets styre vil behandle et endelig regnskap på sitt styremøte 12. april.

Også i Helse Nord, den minste regionen, viser regnskapene et positivt resultat på mer enn 100 millioner kroner.

Det er bare landets desidert største helseregion, Helse Sør-Øst (HSØ) (også kalt Helse Størst), som sliter med negative tall, og som ikke klarer å leve opp til departementets krav. Prognosen viser et underskudd på mellom 200 og 250 millioner kroner, som riktignok er en sterk resultatforbedring. Med 53 milliarder kroner står HSØ for mer enn halvparten av landets samlede helseutgifter.